Kanadai magyarok nagy értékű ajándéka egy ungvári óvoda magyar csoportjának

2023. szeptember 13., 11:46 , 1177. szám

A Kanadai Magyarok Országos Szövetségének támogatásával és Magyarország Ungvári Főkonzulátusa közreműködésével nagy értékű adományt kapott az Ungvári Jalinka (Fenyőfácska) Óvoda magyar csoportja. A mintegy egymillió forint értékű ajándékcsomagot – síkképernyős televízió, hangprojektor, DVD-lejátszó, több mint 100 darab DVD és CD mesefilmekkel, népdalokkal, interaktív játékok, könyvek és mindezek tárolására alkalmas üveges, zárható szekrény – Vaski Gábor, a Kanadai Magyarok Országos Szövetsége és az Extra Hungariam Alapítvány elnöke, valamint párja kedden délelőtt adta át a címzetteknek.

Ez az adomány úgy jött össze, hogy szervezetként már évek óta támogatják a szórványban élő magyarságot, és az utóbbi években úgy döntöttek, hogy a kárpátaljai magyarságot szeretnék támogatni.

– Áprilisban volt egy nagyszabású koncertünk, az El Mocambo Clubban Torontóban, ez egy legendás rock and roll klub, ahol fellépett az Edda Művek. A jegybevételekből gyűjtöttünk egy szép adományt, s arra szántuk, hogy a kárpátaljai fiatalságot segítsük – tudtuk meg az előzményeket Vaski Gábortól, aki májusban Magyarország Ungvári Főkonzulátusával körbejárta a vidéket. – Eldöntöttünk, hogy ezt az óvodát szeretnénk támogatni, hiszen a nyelvében él a nemzet. Jómagam is Kanadában születtem, tehát tudom, hogy mit jelent kisebbségben élni egy országban, és megmaradni magyarnak. Itt voltunk az óvodában, láttuk azt, hogy szerintünk mire lenne szükség. Az én gyerekeim is úgy nevelkedtek, hogy magyar mozit néztek, magyar zenét hallgattak. Aztán úgy határoztunk, hogy támogatjuk az ittenieket is. Ezért vettünk 100 darab magyar DVD-t, 20 darab CD-t, népmeséket, magyar zenét, népzenét kaptunk gyerekeknek ajándékba a kiadótól, vettünk könyveket, interaktív játékokat, hogy a nyelvet tudják gyakorolni. Mindezekhez hoztunk egy televíziót, egy tárolószekrényt, egy hangprojektort, hogy a családok össze tudjanak egy kicsit jönni gyerekestül, és együtt szórakozni, hogy népszerűsítsük ezt az óvodát. Hiszen ha jó idejönni, akkor majd a szülők ide hozzák a gyerekeiket – emelte ki a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének elnöke, aki reménykedik abban, hogy azon rendezvények bevételeiből, melyeket akcióik során Kanadában szerveznek – legközelebb például novemberben Takács Tamással, a Karthágó fő­énekesével szerveznek koncertet –, abból tovább tudják támogatni a kárpátaljai magyarságot.

Szvitlana Ribak, a Jalinka Elemi Iskola és Óvoda igazgatója, miközben végigkalauzolta a vendégeket az intézményben, elmondta, hogy korábban oktatási-nevelési központként működtek, a magyar csoport 2016-ban jött létre. Jelenleg összesen közel 350 gyerek – 179 iskolás, 170 óvodás – jár az elemi osztályokat és óvodai csoportokat magába foglaló intézménybe. A vegyes korosztályú Törpikék (Hnomiki) csoportban most 18 gyermekkel foglalkozik Nyinevszki Ágnes és Molcsicka Gabriella óvónő, valamint Dankulics Anna dada. Előfordul, hogy az ukrán csoportból átíratják a gyerekeket a magyarba, mert a szülők szeretnék, hogy gyermekük kicsi korban megtanulja ezt a nyelvet.

– Az ember számára fontos, hogy minél több nyelvet beszéljen, így ez nálunk is prioritás. A magyar nyelv mellett az angol elsajátítására is nagy figyelmet fordítunk. A most kapott adomány nagyban hozzájárul ahhoz, hogy még jobban fejleszteni tudjuk a gyerekek nyelvtudását. Az ajándékba kapott eszközök hasznosságát a szülők is értékelni fogják. Jó eredményekre számítunk, és nagyon hálásak vagyunk a figyelemért és az adományért – emelte ki az igazgatónő.

Rezes József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ungvári Városi Alapszervezetének alelnöke és a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának (KHÖT) igazgatója megjegyezte: ha Ungvárról beszélünk, és az ungvári magyarságot vesszük figyelembe, gyakorlatilag Ungváron a magyarság már szórványnak számít.

– Ezért sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy Ungváron mi megmaradjunk mint magyarok, és hogy magyarul tudjanak a gyermekeink tanulni, az óvodában magyar csoportokba járhassanak. Nagyon fontos, hogy az ilyen magyar intézményeket, az óvodákat, ahol magyar csoportok működnek, tudjuk támogatni és fejleszteni. Sajnos kevesen járnak a magyar csoportokba, éppen ezért az ilyen fejlesztésekkel, az ilyen támogatásokkal szeretnénk emelni a magyar csoportok presztízsét, és szeretnénk arra biztatni az itteni magyar családokat, hogy magyar csoportokba írassák a gyermekeiket, hogy ezzel is meg tudjuk őrizni ezt a csekély számú kis magyarságot, ami Ungváron van még – jegyezte meg Rezes József, és megemlítette, hogy a németországi partnerek támogatásával belekezdtek egy projektbe, amely a magyar csoporthoz tartozó játszótér felújítását célozta meg. Az átadását e hónap végére tervezik.

Rehó Viktória