Hálaadó Istentisztelet Badalóban

Semmiért se aggódjatok!

2023. szeptember 6., 15:39 , 1175. szám

Örömre nem sok okot adó, de ugyanakkor törvényszerű tendencia vezette be az idei tanévet Badalóban, ahol – a korábbi évektől eltérően – az idén először fordult elő, hogy a gróf Gvadányi József nevét viselő Badalói Gimnázium tanulói létszáma száz fő alá csökkent. Az ismert okok miatt szinte minden kárpátaljai magyar nyelvű tanintézetben tapasztalható a létszámcsökkenés, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen iskoláink már a második tanévet kezdik meg a háború árnyékában.

A tanulói létszám fogyatkozása mellett azonban örömteli változásokról is beszámolhatott szeptember első napjaiban Veres Csilla, az intézmény igazgatója, hiszen a tavalyi évtől eltérően – amikor a tanulói létszám ezt nem engedte meg – a most kezdődő tanévben a 9. osztályosok is helyben tanulhatnak, a mindig mérvadó jelentőségű első osztályban pedig az idén igen megsüvegelendő létszámnak számító 14 gyermek kezdheti meg a tanulmányait a Tisza-parti településen.

A pénteki hivatalos tanévnyitót követően, vasárnap az Isten házában részesülhettek a Mindenható áldásában az iskola tanulói és az ő fejlődésüket segítő 14 pedagógus, akik szinte teljesen megtöltötték a helyi gyülekezeti tagokkal egyetemben a badalói református templomot.

A hálaadó tanévnyitó istentiszteleten Sápi Zsolt lelkipásztor Pál apostolnak a filippibeliekhez írott levele 4. részének 6. verséből vett idézettel – „Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel a kéréseiteket Isten előtt” – hirdette Isten igéjét.

Az igehirdető örömét fejezte ki, hogy ezen a napon a hitben érett testvérek mellett, velük együtt dicsérhetik az Urat azok a gyerekek is, aki a jövőben remélhetőleg leendő presbiterekként, kántorokként, diakónusokként és az Isten ügyéért tenni kívánó szolgálattevőkként viszik majd előre a gyülekezet fennmaradásának és épülésének ügyét.

Ha vannak is ma aggodalmaink, akkor figyeljünk a bibliai idézetre – „Semmiért se aggódjatok” –, amelyben Pál apostol minden kétségét és félelmét az Úr elé tárja, aki nemcsak meghallgatja, de meg is oldja a kérdéseket – hangzott el az igehirdetésben.

A hálaadó tanévnyitó istentisztelet a tanulók nyilvános fogadalomtételével zárult, amelynek végén a lelkipásztor Isten áldását kérte a most kezdődő tanév szereplőire.   

(jakab)