A szaktárca csökkentené az egyetemi oktatók terhelését

2023. szeptember 5., 17:57 , 1173. szám

Két oktatással kapcsolatos törvénytervezetet jegyeztek be a Legfelső Tanácsban minap. Az egyik az előadók oktatási terhelésének csökkentésére vonatkozik, a másikkal megnyirbálnák a bürokratikus folyamatokat az Oktatási és Tudományos Minisztériumban – jelentette Okszen Liszovij tárcavezetőre hivatkozva az Élet, az Ukrajinszka Pravda magazinja.

A 9600. számú törvénytervezet az előadók terhelésének a jelenlegi 600 óráról évi 400–500 órára csökkentését javasolja. A terhelés mértéke az egyetemi tanárok által végzett tudományos munkától függne.

„Egy ilyen változás közelebb visz bennünket az EU-országok felsőoktatási előadóinak terhelési gyakorlatához, valamint ösztönözni fogja a tudományos munkát egyetemeinken.

Ha a tanárok kizárólag az oktatási tevékenységre összpontosítanak, akkor igazságos lesz pedagógiai dolgozónak minősíteni őket, és nem követelni meg tőlük a tudományos munka imitálását. Döntően a gyakorló tanárokról van szó, akik az aktuális szakmai ismereteket továbbítják a hallgatóknak, valamint az idegennyelv-tanárokról, akiknek nem feltétlenül kell tudományos kutatást végezniük” – magyarázta Liszovij.

A másik, 9601. számú törvényjavaslat kimondaná, hogy az egyetem tudományos tanácsa által odaítélt tudományos fokozatokat az Oktatási és Tudományos Minisztérium Attesztációs Bizottságának jóváhagyása nélkül, azonnal megkaphatnák az érintettek.

„A 9601-es törvényjavaslat elfogadása esetén a tudományos fokozatokat az intézmények közvetlenül fogják odaítélni dolgozóiknak, más intézmények pedig (szükség esetén) elismerhetik ezeket a címeket. A minisztérium beavatkozása nélkül” – jelezte a tárcavezető.

Ez a törvényjavaslat az oktatási tevékenység engedélyezésének (licenzálásának) módosításáról is rendelkezik. A feladatot a jövőben az Állami Oktatásminőségi Szolgálat látná el, nem az Oktatási és Tudományos Minisztérium. Liszovij rámutatott, hogy ez a hatáskör-megosztás összhangban van az Állami Korrupcióellenes Program elvárásaival: az engedélyezési követelményeket megállapító szerv nem tudja ellenőrizni azok teljesítését.

(hk/life.pravda.com.ua)