A kormány meghatározta a belső menekültek létfenntartásának minimális követelményeit

2023. szeptember 2., 14:36

A miniszteri kabinet jóváhagyta a belső menekültek ideiglenes tartózkodási helyeinek működési rendjét. A dokumentum először határozza meg az ilyen helyek létrehozásának és nyilvántartásának mechanizmusát, valamint a belső menekültek létfenntartásának minimális követelményeit – jelentette az RBK–Ukrajina az Ideiglenesen Megszállt Területek Reintegrációs Minisztériumának sajtószolgálatára hivatkozva.

Előirányozzák többek között a helyiségek közös és ágyakkal ellátott helyiségekre való felosztását. Követelmények lettek megállapítva többek között a hőmérsékletet, az ágyankénti minimális alapterületet, a konyhákkal, zuhanyzó/WC-helyiségekkel, mosógépekkel stb. való felszereltséget illetően is.

A végrehajtó hatalom szervei kötelesek hat hónapon belül az ideiglenes tartózkodási helyek feltételeit a jóváhagyott normákhoz igazítani.

Ezen túlmenően a kormány határozata megbízta a katonai közigazgatásokat az átmeneti szállások állapotának és berendezésének ellenőrzésével. Valamint arra is megbízást kaptak, hogy jóváhagyják az ilyen helyek listáját az adott régió területén. A jövőben ezeknek az intézményeknek az ellenőrzésére hathavonta egyszer kerül sor.

(rbc.ua/Kárpátalja)