111 elsős diák kezdi meg tanulmányait a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumában

2023. szeptember 2., 19:10

Hagyományosan ökumenikus istentisztelettel és az első évfolyamosok szimbolikus felavatásával tartották meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Szakgimnáziumának tanévnyitó ünnepségét péntek délelőtt a beregszászi római katolikus Szent Kereszt felmagasztalása templomban. A tanévnyitó keretében Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, megyei képviselő hangsúlyozta: „Nyelvében él a nemzet” – mint kifejtette, nincs lehetetlen és nem adjuk fel a küzdelmet a korábban megszerzett nyelvi és oktatási jogainkért.

Az ünnepség kezdetén a római és görögkatolikus, valamint a református egyházak képviselői tolmácsolták Isten igéjét. Ezt követően Csernicskó István, a II. RF KMF rektora köszöntötte az egybegyűlteket. Örömét fejezte ki, hogy a diákok a szakgimnázium mellett döntöttek, és bizalmát fejezte ki az iránt, hogy nem bánják meg döntésüket. A rektor két tanácsot osztott meg a diákokkal: az első a kritikai gondolkodásra való törekvés, a másik a félév végi vizsgák teljesítéséhez szükséges, vagyis nemcsak megtanulni, de tudni is érdemes mindazt, amiről tanultak. A rektor mindenkinek békét és eredményes tanévet kívánt.

Soós Katalin, a II. RF KMF Szakgimnáziumának igazgatója köszöntőjében a jelenlegi körülményeinket egy labirintushoz hasonlította. Mint mondta: „Kultúrtörténeti ismereteinkből tudjuk, hogy a labirintus mint jelkép mindig az átalakulás időszakában tűnik fel. Mi pedig önökkel, veletek ebben élünk. Egyik napról a másikra formálódik át minden körülöttünk, bizonytalanságból bizonytalanságba csöppenünk. De a labirintusoknak van egy pozitív tulajdonsága, hogy bármennyire is útvesztőnek tűnik, bármilyen sötétnek is képzeljük, ha menetközben helyes döntéseket hozunk, vagy ha korrigáljuk a hibáinkat, ha igazán jól megfogalmazott célok vezérelnek minket, akkor a kiutat is megtaláljuk. Ma itt, az élet labirintusában mi 111 elsős diáknak nyitunk egy új ajtót, új utat. Reméljük, hogy ez a lehetőség bejárataként egy gyümölcsöző jövőbe vezeti őket” – emelte ki köszöntőjében az intézmény vezetője. Pedagógusokhoz szólva az igazgató beszélt arról is, hogy az év egyik kihívása az akkreditáció lesz, amely néha emberfelettinek tűnő feltételeket gördít mindenki elé.

Köszöntötte a megjelenteket Barta József, a KMKSZ alelnöke, megyei képviselő is, aki beszédében kiemelte: „Huszonöt évnyi pedagógiai pályát követően tudom, hogy milyen érzés van a szívekben tanévkezdéskor. Én egy teljesen más világban éltem diákként és tanárként is. Most azonban nehéz és bonyolult világ van, amelyben nem mindig látjuk a jövőt, és nem mindig tudjuk, hogy merre is haladjunk. A KMKSZ legfontosabb stratégiai célja a szülőföldön magyarként és közösségként való megmaradás elősegítése” – jegyezte meg a politikus. Szerinte fontos dolgozni azon, hogy lelassítsák az elvándorlás folyamatát, és elinduljon egy visszatérési hullám. Bár a jelenlegi körülmények, a biztonság és a megélhetés hiánya az, ami miatt többen elhagyják az országot. Mint mondta Kárpátalja a béke szigete, a háború óta gazdaságilag fejlődött. Több mint tízezer új munkalehetőség jött létre. Erős a szakemberhiány a vidéken, ezért, ha valaki szakmát választ, és olyat, amit szeret, akkor biztosan lesz megélhetése. Sokat dolgoznak a megye, a kistérségek és a KMKSZ vezetői azért, hogy egy élhető élet legyen ebben a nehéz világban. Mint mondta a biztosított kisebbségi jogokon túl a magyar közösség úgy tud megmaradni, ha van egy olyan szakmai elit, akik felvállalják a kárpátaljai magyar közösség sorsát. Sok hasonló közösség van a vidéken: a társadalompolitikai szervezetek, az egyházak, a Rákóczi-főiskola és annak intézményei. Ezen intézmények nemcsak a tudomány szentélyei, hanem a kultúra ápolásának, a hagyományok megőrzésének és az identitás erősítésének is helyszínei, melyeken belül mindenkinek nagyon fontos feladata is van – jegyezte meg Barta József, aki a fiataloknak hitet és a lelkiismeretes szívet kívánt, hiszen e kettő által találják meg a helyes irányt, és az azon való haladást.

A köszöntőgondolatokat követően az elsősök fogadalomtétele következett. Az eskü szövegét Béres József olvasta fel. Ezt követően Csernicskó István rektor, Orosz Ildikó elnök és Soós Katalin igazgató kézfogással köszöntötték az elsős diákokat, ezáltal jelképesen jelezve, hogy az intézmény diákjaivá váltak.

Mindezeket követően Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke köszöntötte a megjelenteket: „Egy új tanévet kezdünk, nehéz körülmények között. Sajnos a háború, a nehézségek ránk telepednek, és mindannyiunkban jelen van az érzés, hogy nehéz nekünk. Amikor hasonló helyzetbe kerülünk, jó megnézni, hogy az előttünk lévő generációk hogyan élték át a hasonló vészterhes időszakot.” Az elnök asszony a tíz év szibériai Gulág lágeri fogságot túlélt Olofsson Placid atya gondolatait idézte, aki a szörnyűségeket átélve a következőket tanácsolta: „A szenvedést nem szabad dramatizálni, nem szabad panaszkodni, mert attól gyengébb lesz az ember. Az öröm szükséges a túléléshez, ezért észre kell venni és tudatosan kell keresni az élet apró örömeit nap mint nap. Nem vagyunk tökéletesek, de itt és most kell megmutatnunk, hogy különbek vagyunk, ez mozgósítja az életenergiákat. Akinek van hova kapaszkodnia, annak könnyebb. Mi, hívők, ha a Jóistenbe kapaszkodunk, rájövünk, hogy ő is akarja a túlélésünket” – ezen gondolatok mentén kívánt mindenki számára eredményes, békés tanévet.

Az esemény a történelmi egyházak képviselőinek áldásával és a Szózat eléneklésével zárult. Összesen több mint 340 diákkal kezdi meg idei tanévét a szakgimnázium.

Várady Enikő