Villámtöltés Református Ifjúsági Találkozó Beregszászban

2023. augusztus 30., 10:00 , 1174. szám

Augusztus 26-án Villámtöltés címmel szervezett ifjúsági találkozót a Beregszászi Református Gyülekezet. Az ifjúsági nap ötlete ezúttal nem a lelkészektől vagy a presbitérium tagjaitól, hanem a gyülekezet fiataljaitól érkezett. A rendezvény célja az volt, hogy a nyár utolsó hétvégéjén közösen töltődjenek fel lelkileg a más településekről érkező társaikkal együtt.

„Ennek a mai napnak az időzítése arról szól, hogy lezárjuk a nyarat azokkal a fiatalokkal közösen, akikkel a beregszászi ifi tagjai valamilyen szinten kapcsolatot ápolnak – mondta el Margitics János beregszászi református lelkipásztor. – Olyan, más településekről érkező ifisekről, kátésokról van szó, akikkel korábban már szerveztünk közös táborokat, voltunk együtt métázni, vagy valamilyen közös programon vettünk rész együtt. Ezen felbuzdulva a gyülekezetünk nagy ifijéből érkezett egy olyan gondolat felénk, hogy nem mehetünk most tovább anélkül, hogy ne adjunk hálát és ne boruljunk le közösen az Úr elé, illetve mindenki szeretett volna közösen dicsőíteni, különböző programokban részt venni, sportolni. Így ez a gondolat hívta elő ezt a mai napot. Én nem gondoltam, hogy ekkora vonzerő leszünk, hiszen még nyár van, táborok vannak, strand van stb. Viszont nagyon sokan meghallották ezt a gondolatot és eljöttek, így bőven rám cáfoltak az ideérkező mosolygós arcok. Összesen 11 gyülekezetből vannak jelen, és az ideútjukat mind-mind saját maguknak szervezték meg. Persze a lelkipásztorokat nem lehet kihagyni, hiszen minden lelkész örökké fiatal, és benne vannak ezekben az ificsoportokban. Itt úgy vannak jelen, hogy saját maguk szedték össze a csapatokat, és hirdették egymás között, hogy gyertek, legyünk ott, érezzük jól magunkat, menjünk az Úr elé. Amikor ennyire önkéntesen szerveződik egy alkalom, akkor még csupán ülni a földön és beszélgetni is jólesik, és ez látszik a fiatalokon” – mondta a beregszászi lelkész.

Az alkalom nyitóáhítatát Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke tartotta, aki kiemelte, hogy mennyire fontosak az ilyen ötletek, főként a fiatalok és a gyülekezetek megmaradása szempontjából.

Zán Fábián Sándor a találkozóról örömmel mondta el, hogy sok fiatal érkezett Ung megyéből, illetve Bereg megyéből több gyülekezet fiataljai is jelen vannak. Kihangsúlyozta, hogy nagyon figyelemre méltó az is, hogy ezek fiatalok már tudnak önállóan szerveződni és cselekedni. „Számomra ez azért is nagyon fontos – és ez a második dolog –, hogy a Kárpátaljai Református Egyház szervezetileg azon igyekszik, hogy vakációs biblia- és konfirmandusheteket szervezzenek a gyülekezetekben, a nyári időszakban, és mi ezt próbáljuk lelkileg és anyagilag is támogatni. Így számomra ez egy nagy visszajelzés, hogy ezek a nyári alkalmak nem hiába vannak, hiszen most is itt vannak a 14–16 év közötti fiatalok, akik a jövő egyházát jelentik. Ez biztatás, hogy annak a munkának ez már egy gyümölcse, amit mi végzünk. A harmadik dolog pedig az, hogy mi értük mindig felelősséggel tartozunk, és nem szabad őket nem komolyan venni, illetve ebből kifolyólag saját magunkat sem szabad nem komolyan venni, mert Isten oda küld áldást, ahol az ő igéje hirdettetik. Lehet, hogy az igehirdetés kezdetén azt gondolja az ember, hogy mindez falra hányt borsó, lehet, hogy nem talál nyitott fülekre, szívekre, de egy ilyen alkalom éppen azt mutatja meg, hogy ezt nem mi döntjük el, mi csak elvégezzük azt a szolgálatot, amit Isten ránk bízott, hirdetjük az evangéliumot, és Ő elvégzi Szentlelke által az újjáteremtő munkáját a fiatalok szívében. Hálás vagyok azért, hogy ilyen sokan itt vannak, motiváltak, nem kényszerből vannak itt a fiatalok, hanem saját kedvük, szándékuk szerint, és ezért legyen Istené a dicsőség” – fogalmazott a református püspök.

A fiatalok ötletei alapján több standot alakítottak ki, amelyek között egy képzeletbeli városnézésen és csapatjátékon vettek részt az ifisek. A nap programjait pedig úgy állították össze, hogy egyensúlyban legyenek a lelki és a testi elemek is.

Ezzel kapcsolatban Margitics János elmondta, hogy a gyülekezeti ifjúsági misszión belül mindig abban gondolkodnak, hogy az ember test és lélek: „Miután a lélek dolgait a helyére tettük, azután a test dolgaival igyekszünk törődni. Így ma is a lelki dolgok és az egymással megismerkedés, egymásra hangolódás után majd ismét lesz még egy lelki része a napnak, viszont még előtte lesz egy nagy métázás, ahol reményeink szerint négy olyan csapat méri össze az erejét, akik hajlandók komolyan egymásnak feszülni, barátságosan megmérkőzni, jót szórakozni, nevetni, és nem utolsósorban azzal hazamenni, hogy mit mondott az Isten.”

A Villámtöltés Református Ifjúsági Találkozó sikerét látva a szervezők úgy döntöttek, hogy a hasonló alkalmaknak és ötleteknek a későbbiekben is teret biztosítanak, hiszen mindezek hozzájárulnak a közösség épüléséhez és a gyülekezeti élet fejlődéséhez.

TV21 Ungvár/Dankai Péter