Krími Platform: Ukrajna nem kereskedik területekkel

2023. augusztus 30., 17:12 , 1174. szám

Augusztus 23-án rendezték meg Kijevben a nemzetközi Krími Platform harmadik csúcstalálkozóját, amelyen ezúttal is számos ország képviseltette magát.

Kijevbe érkezett az eseményre Litvánia elnöke, először járt Ukrajnában a portugál államfő, aki Bucsát is felkereste, s az ukrán fővárosba látogatott Finnország miniszterelnöke is. Beszámolt a média Moldova küldöttségének érkezéséről, valamint tudósítottak a magyar köztársasági elnök útjáról, aki ukrajnai látogatását egy nappal korábban Kárpátalján kezdte.

Volodimir Zelenszkij tájékoztatása szerint összesen 63 ország és nemzetközi szervezet képviselői vettek részt a csúcstalálkozón, egy részük online.

Az ukrán államfő megnyitva a találkozót meggyőződésének adott hangot, hogy a Krím is fel fog szabadulni, mint Ukrajna minden része, amely jelenleg megszállás alatt áll.

„És amikor valaki a világon erről beszél, a mi Oroszország által megszállt területünkről, az soha nem a puszta földről szól. Hanem a gyerekek földjéről, a szülők földjéről. Családok millióiról, különböző emberekről, különböző sorsokról. Életekről, amelyek voltak, és amelyeknek még lenniük kell. És lesznek is. Mindezeknek az életeknek szabadoknak kell lenniük. Ukrajna nem kereskedik területekkel, mert Ukrajna nem kereskedik emberekkel. És pont” – fogalmazott az államfő, akit az Elnöki Hivatal weboldala idéz.

Zelenszkij elnök a Krím félsziget stratégiai szerepének fontosságát hangsúlyozta.

„A Fekete-tenger a kulcsa a globális élelmiszer-ellátásnak, s ezáltal a társadalmi stabilitásnak. A Krím a biztonság kulcsa a Fekete-tengeren. Nem hagyhatjuk a kulcsokat terroristák kezében. És nem is fogjuk. Ukrajnának világos jövőképe van arról, hogyan lesz a Krímben visszaállítva a normális békés, igazságos, demokratikus élet, miután felszámoltuk az orosz zsarnokságot ukrán félszigetünkön” – jelentette ki az elnök.

Marcelo Rebelo de Sousa, Portugália elnöke sürgette, hogy ne válasszák el a megszállt Krím kérdését az ukrajnai orosz invázió általános kontextusától.

„A két kérdés szétválasztására tett bármilyen kísérlet nem az ukrán nép támogatásának vagy megsegítésének jele, hanem szükségtelen akadály Ukrajna területi integritásának helyreállításában” – mondta de Sousa, akit a Jevropejszka Pravda (JP) idéz.

Néhány felszólaló online mondta el beszédét, például Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke.

Andrzej Duda lengyel államfő videobeszédében kifejtette, miért veszélyes az egész világra nézve a Krím megszállásának „lenyelése”.

„Senkinek nem lehetnek illúziói, hogy a Krím megszállása valamiféle regionális probléma. Ez egy globális szintű probléma. Ha nem oldjuk meg közösen, akkor de facto kezdünk beleegyezni egy új biztonsági architektúrába a világon, egy új világrendbe, amely az »erő törvényén« alapul, az Oroszország által ránk erőltetett rendbe. A Krím felszabadítása és Ukrajna területi integritásának teljes helyreállítása nemcsak a fekete-tengeri és azovi medence biztonságának szükséges előfeltétele, hanem a globális biztonsági architektúra stabilitásáé is. Nem engedhető meg, hogy Putyin elérje Ukrajnával kapcsolatos céljait” – hangsúlyozta a lengyel államfő.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök felszólalásában igazságosnak nevezte Ukrajna álláspontját, hogy az Oroszország által kirobbantott háború végérvényesen csak a Krím visszatérésével ér véget.

„Egyértelműen Ukrajna oldalán kell állnunk, és el kell ítélnünk az Oroszországi Föderáció provokálatlan agresszióját. [...] Ukrajna szuverenitása és területi integritása nem vita tárgya. Ukrajnának joga van kimondani: ahol a háború elkezdődött, a Krím félszigeten, ott kell véget is érnie – a Krím visszatérésével” – idézi Novák Katalint a JP.

A köztársasági elnök hozzátette: a védekező Ukrajna bírja „Magyarország tiszteletét és teljes szolidaritását”.

A tudósítások kiemelik, hogy Novák Katalin is szembesülhetett az ukrán élet realitásaival, miután egy órát töltött a kijevi kormányzati negyed egyik óvóhelyén, amikor találkozott Volodimir Zelenszkijjel. (Volodimir Zelenszkij és Novák Katalin találkozójáról lásd keretes írásunkat!)

Emmanuel Macron francia elnök videoüzenetében arról biztosított, hogy Párizs továbbra is törvénytelennek tartja, s nem ismeri el a Krím és Ukrajna más megszállt területeinek Oroszország általi elcsatolását.

„Szeretném még egyszer elmondani önök előtt, önöknek nagyon világosan: Franciaország nem ismeri el sem az ukrán területek Oroszország általi annektálását, sem a megrendezett látszatválasztások eredményét” – fogalmazott a francia államfő.

Annalena Baerbock, Németország külügyminisztere beszédében szintén arról biztosított, hogy Berlin törvénytelennek és semmisnek tekinti az összes megszállt ukrán terület Oroszország általi annektálását.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a Krími Platform harmadik csúcstalálkozójának résztvevőihez intézett online beszédében jelentette be az újabb Oroszország elleni szankciók bevezetését.

„Ma Kanada új szankciókat jelent be négy orosz magánszemély és 29 jogi személy ellen, többek között a nukleáris szektorban” – közölte.

Olaszország miniszterelnöke beszédében jelezte, hogy 2025-ben országa rendezhet konferenciát Ukrajna újjáépítéséről. Giorgia Meloni támogatásáról biztosította Ukrajnát, s helytelennek és elégtelennek nevezte a Nyugat reakcióját a 2014-es orosz agresszióra.

A csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón Volodimir Zelenszkij megerősítette: Ukrajna a Krím és az összes többi, Oroszország által ideiglenesen megszállt ukrán terület felszabadításáért küzd, s nem hajlandó lemondani bármilyen földjeiről az egyik vagy másik szövetségben való tagságáért cserébe.

(ntk/president.gov.ua/eurointegration.com.ua)

A magyar elnökkel tárgyalt az ukrán államfő

A nemzetközi Krími Platform harmadik csúcstalálkozójának keretében Volodimir Zelenszkij ukrán államfő megbeszélést folytatott Novák Katalinnal, Magyarország köztársasági elnökével – jelentette az Elnöki Hivatal weboldala.

Az ukrán államfő kiemelte Magyarország köztársasági elnökének személyes részvételét a csúcstalálkozón.

„Köszönöm ukrajnai látogatását, hogy részt vett a nemzetközi Krími Platform csúcstalálkozóján. Nagyon fontos számunkra Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának támogatása az önök részéről” – mondta Volodimir Zelenszkij.

A két államfő megvitatta a határon átnyúló együttműködés és a közös kezdeményezések kérdéseit Kárpátalja megyében.

Szó volt az ukrán elnök közelmúltbeli kárpátaljai útjáról, valamint találkozásáról a magyar közösség képviselőivel.

Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta az Ukrajna által többek között Magyarországtól kapott támogatás fontosságát az orosz agresszor elleni harcban, valamint az ország európai uniós és NATO-integrációjának útján. Az ukrán államfő külön méltatta Magyarország segítségét a sebesült ukrán katonák kezelésében és a katonaorvosok képzésében.

Volodimir Zelenszkij és Novák Katalin részletesen tárgyalt a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről – közölte az ukrán Elnöki Hivatal.

Novák Katalin Facebook-bejegyzésében számolt be találkozójáról Ukrajna elnökével.

„Négyszemközti megbeszélés Zelenszkij elnökkel.

Megállapodtunk a következőkben:

1. ahogy szomszédokhoz illik, közvetlen elnöki kommunikációs csatornát állítunk fel,

2. a két ország közötti kapcsolatokról szóló új dokumentum előkészítésébe kezdünk,

3. bekapcsolódunk az ukrán elnök által kezdeményezett békeformula egyeztetéseibe,

4. kiemelten együttműködünk a háború által érintett gyermekek ügyében,

5. a kárpátaljai magyarok kisebbségi jogai kapcsán mielőbbi előrelépést érünk el.” 

(szcs/president.gov.ua)