Zsitomir megyei tragédia: Ismertté vált mindhárom életét vesztett pilóta neve

2023. augusztus 28., 12:28

A Zsitomir melletti repülőgép-szerencsétlenség következtében három ukrán pilóta vesztette életét. Ismertté vált valamennyi áldozat neve –jelentette a RBK–Ukrajina a 40. Taktikai Repülődandár Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

Mint ismeretes, egy küldetés során két L‒39-es kiképző és harci repülőgép ütközött egymásnak a levegőben Zsitomir megyében. A baleset következtében három pilóta vesztette életét. A tájékoztatás szerint valamennyien gyakorlott pilóták voltak.

A repülőgép-szerencsétlenség következtében életét vesztette:

Andrij Piljscsikov százados (hívójele Dzsúz). A Harkivból származó pilóta nyolc éve repült. A teljes körű háború kitörése óta több mint 500 órát töltött a levegőben. Számos állami és minisztériumi kitüntetésben részesült. A nyugati médiában sürgette, hogy lássák el Ukrajnát modern F‒16-os repülőgépekkel.

Vjacseszlav Minka őrnagy. A pilóta Kijev megyében élt. 2015-ben tért vissza a repüléshez, amikor az orosz agresszor megtámadta Ukrajnát. A teljes körű háború kitörése óta több mint 200 órát repült. A dandár tapasztalt pilótája volt, műszakilag képzett. Szolgálati ideje jelentős részét az oktatói munkának szentelte.

Szerhij Prokazin őrnagy. A Poltava megyei pilóta életéből 24 évet szentelt a repülésnek, dandárparancsnok-helyettes volt. 2022 óta több mint 100 órát repült harci bevetésen.

(rbc.ua/Kárpátalja)