Harc a nyugdíjakért

2023. augusztus 25., 18:06 , 1173. szám

Az évek során Ukrajnában egyre terebélyesebbé vált a szociális juttatások, a nyugdíjba vonulási kedvezmények és kiemelt időskori ellátások rendszere. A politikusok ígéretei azonban nem mindig egyeztethetők össze az állam pénzügyi lehetőségeivel. Mindez időnként a nyugdíjasok által indított perekhez vezet, amelyeket az állam jobbára elveszít. Jelenleg a „nyugdíjas ügyekben” fennálló állami tartozás teljes összege már meghaladja az 50 milliárd hrivnyát, és idővel ez az összeg tovább nőhet – mutat rá összeállításában az Ekonomicsna Pravda (EP).

Megélni 150 dollárból

Az ukrán nyugdíjrendszer aligha nevezhető igazságosnak. Évek odaadó munkájának jutalmaként az állam a polgárok korábbi átlagkeresetének csak kis százalékát folyósítja nyugdíj formájában. Bár a Nyugdíjalap honlapján található kalkulátor segítségével minden polgár maga is ellenőrizheti leendő nyugdíjának összegét, sokakat váratlanul ér, hogy milyen kevés pénzből kell gazdálkodniuk öregségükre.

A Nyugdíjalap szerint július 1-jén az átlagos nyugdíj Ukrajnában havi 5 311 hr volt, ami a hivatalos nemzeti banki árfolyamon 145 dollárnak felel meg. Ugyanakkor a több mint 10,5 millió nyugdíjas csaknem 51%-ának járandósága nem éri el a havi 4 000 hr-t.

Bár az állam igyekszik növelni a kifizetések összegét, az indexálás nem változtat alapvetően a helyzeten. Sőt, az indexálási képlet úgy lett megállapítva, hogy minél kisebb a nyugdíj, annál kisebb összeggel nő a járandóság az indexálás eredményeként.

Az átlagos nyugdíj Ukrajnában az egyik legalacsonyabb Európában. 2022-ben az ukrán nyugdíjasok 2,9-szer kevesebbet kaptak, mint Bulgáriában (az EU egyik legszegényebb országában), 3,5-szer kevesebbet, mint Lengyelországban, több mint 6,5-szer kevesebbet, mint Csehországban, és több mint 12-szer kevesebbet, mint Németországban.

Nyugdíj után irány a bíróság?

Nem meglepő, ha nyugdíjba vonulás után sok ukrán megpróbálja bíróságon megtámadni járandóságának összegét, sőt arra kényszeríteni az államot, hogy különféle juttatásokat is fizessen az újraszámított nyugdíjhoz. És Themisz általában az oldalukra áll.

Volodimir Troscsinszkij, az Ivan Homics Ügyvédi Egyesülés ügyvédje szerint az összes nyugdíjügy több mint 80%-ában a bíróságok a felpereseknek adnak igazat.

„A Nyugdíjalap minden formai okot igyekszik megragadni, hogy megtagadja az embertől jogosultságát a nyugdíjra, vagy annak újraszámítását” – mutat rá a jelenség okára a jogász.

Az EP szerint egyszerű a magyarázata a perek sikerének nyugdíj­ügyekben: a politikusok évekig emelték a szociális garanciák összegét, és amikor úgy alakult, hogy hiányzik a folyósításukhoz a fedezet, nem tudták visszavonni ezeket a határozatokat.

Az utóbbi időben jelentősen nőtt az ukrán polgárok és az állam közötti, a nyugdíjakkal kapcsolatos jogi viták száma – állítják az ügyvédek. A jogászok egy része a nyugdíjkérdésekre szakosodott, ami állami szintű rendszerproblémára utal – hangsúlyozza Troscsinszkij.

Az EP kormányzati forrásai szerint 2023 folyamán a bíróságok több mint 100 ezer eljárást indítottak a nyugdíjjárandóság újraszámítása kapcsán.

Az interneten egymást érik a nyugdíjak összegének felülvizsgálatával kapcsolatos szolgáltatásaikat kínáló ügyvédi irodák hirdetései. Annyi lett a hasonló per, hogy az ügyvédek tréfásan a Nyugdíjalap nyugdíj-megállapítási és újraszámítási területi kirendeltségeiként emlegetik a közigazgatási bíróságokat. Tekintve, hogy a nyugdíjasok bírósági úton akár havi több ezer hrivnyával is növelhetik a kifizetéseiket, nincs ebben semmi meglepő.

Igaz, az állam által elvesztett perek túlnyomó többsége nem az egyszerű kisnyugdíjasokat, hanem a hadsereg és az egyéb fegyveres testületek volt tagjait, valamint a csernobili katasztrófa áldozatait, vagyis a speciális nyugdíjban részesülőket érinti. Speciális nyugdíjat kapnak még a népképviselők, a köztisztviselők, a helyi önkormányzatok alkalmazottai és a tudósok is. Egyébként e csoportok szinte valamennyi képviselője nyugdíjpótlékban is részesül.

A viták forrása, hogy míg egy átlagos nyugdíjas legfeljebb átlagbére 30%-ára számíthat nyugdíj gyanánt, a nyugdíjasok bizonyos kategóriáinál, például a katonák esetében a törvény a nyugdíj mértékét az aktív szolgálatot teljesítők aktuális bérének 65-70%-ában határozza meg. Vagyis valahányszor nő a katonák fizetése, nőnie kellene a nyugdíjuknak is. Ha ez nem történik meg, az érintettek a bírósághoz fordulhatnak.

Hogyan lehet magas nyugdíjra szert tenni?

Köztudott, hogy a jövőbeni nyugdíj összege a fizetéstől függ. Az ember gyakran még sokévnyi munkaviszonnyal a háta mögött sem kap sokkal többet a minimális nyugdíjnál, mert alacsony volt a fizetése. Az RBK–Ukrajina magazinja, a Styler minap utánaszámolt, mi szükséges ahhoz, hogy valaki 10 ezer hrivnya és a feletti nyugdíjat kapjon Ukrajnában – már ha nem számíthat a fentebb említett speciális nyugdíjra.

A portál szerint ahhoz, hogy magas nyugdíja legyen a társadalombiztosítást fizető személynek, a hivatalos fizetésének minden munkával töltött évben kétszer akkorának kell lennie, mint az ukrajnai átlag. Jelenleg az álláskereső oldalakon az átlagbér hozzávetőlegesen 16 500 hrivnya. Vagyis a magas nyugdíjra pályázó polgár fizetésének meg kell haladnia a 30 ezer hrivnyát!

Nem csoda, hogy ma csupán az ukrán nyugdíjasok mintegy 10%-ának, vagyis kb. 1,1 millió embernek van 10 000 hrivnya feletti nyugdíja. Az átlagos nyugdíj ebben a csoportban 14 660 hrivnya.

 (zzz/epravda.com.ua/rbc.ua)