Felmérés: Továbbra is a közösségi oldalak a legnépszerűbb információforrásaink

2023. augusztus 24., 13:15 , 1173. szám

Az Opora Civil Háló felmérésében egyebek mellett arra kereste a választ, hogy milyen csatornákon keresztül jutnak információhoz az ország polgárai, s mely közösségi oldalakat használják leggyakrabban. Vizsgálódásuk eredményeit az Ukrajinszka Pravda véleményrovatában tették közzé.

A felmérés 2023. május 11-től június 12-ig tartott. Összesen 2013 nagykorú ukrán állampolgár vett részt benne, akik a vizsgálat időpontjában Ukrajna kormány által ellenőrzött területén éltek.

Kiderült, hogy továbbra is a közösségi oldalak a legnépszerűbb információforrások az ukránok körében – a válaszadók 77,9%-a választja ezeket, hogy hírekhez jusson (az előző, tavaly tavasszal végzett felmérés során hasonló eredmény született: 76,6%, a teljes körű invázió megindulása előtt pedig 63%-ot mértek).

Amint az várható is volt, legnagyobb arányban a fiatalok használják a közösségi oldalakat a hírfogyasztásra (95,8%), de az elmúlt évben valamelyest nőtt a közösségi oldalak használata a negyvenes éveiket taposók (87%-ra) és a 70 év felettiek körében (36%-ra) is.

Az ukránok többnyire a kényelem és a hatékonyság miatt választják a közösségi oldalakat: sokaknak nincs idejük végignézni a félórás hírműsorokat a tévében, vagy a rádió hírblokkjaira várni. Ezenkívül a közösségi oldalak rugalmasabb hozzáférést kínálnak az adott felhasználó számára érdekes információkhoz. Emellett Ukrajna számos településén továbbra is problémák vannak a kommunikációval, a műsorszórással, sőt még az árammal is. Ilyenkor előfordul, hogy az internet, a közösségi oldalak könnyebben elérhető és gyorsabb információforrások maradnak.

Tavaly az ukránok kevesebbet néztek televíziót: 2022-ben a válaszadók 66,7%-a használta fő információforrásként, 2023-ban pedig 62,5%. Leginkább a 40 év alatti ukránok körében veszített pozícióiból a tévé: az elmúlt évben ennek a korosztálynak a 11%-a mondott le arról, hogy híreket nézzen.

Arra a kérdésre, hogy a televízió miért veszít pozícióiból, az egyik lehetséges válasz az lehet, hogy az ukrán televíziós információterjesztésben jelenleg bizonyos monopóliummal rendelkezik az országos hírcsatornák közös műsorfolyama (Єдиний телемарафон). Talán egyeseknek nem tetszik, hogy nem tudnak másik tévécsatornát választani a számukra érdekesebb információkkal – mutat rá Olha Sznopok az Oporától.

Az elmúlt év során ugyancsak csökkent az internet szerepe a hírfogyasztásban (a közösségi oldalak kivételével): tavaly a válaszadók 61,2%-a, idén már csak 57,7%-uk jutott hírekhez a világhálóról. Érdekes viszont, hogy az elmúlt évben a fiatalok (18–29 évesek) sokkal nagyobb számban kezdték igénybe venni az internetes médiát és az egyéb online felületeket a „hírszerzésre”: arányuk 64,3%-ról 73,8%-ra nőtt. Ugyanakkor a többi korosztálynál átlagosan 5–10%-kal csökkent az interneten keresztüli hírfogyasztás.

A felmérés egyik legérdekesebb eredménye az volt, hogy az elmúlt évben az ukránok gyakrabban kezdték használni a rádiót a hírek fogadására. Míg 2022-ben a megkérdezett ukránok 28,4%-a hallgatott rádiót, addig 2023-ban ez az arány elérte a 33,7%-ot. A legnagyobb mértékben Ukrajna keleti régióiban nőtt a rádióhasználat: 17,2%-ról 29,3%-ra. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az orosz ágyúzás és az áramszünetek miatt akadályokba ütközött a hozzáférés más kommunikációs eszközökhöz.

Ezenkívül az elmúlt évben az ukránok újságot is szívesebben olvastak: 2022-ben 15,7%-uk olvasta a sajtót, 2023-ban pedig már 17,8%. A legnagyobb növekedést a 40–49 éveseknél tapasztalták, körükben a sajtóból való tájékozódás az előző évhez képest 8%-kal 16,8%-ra nőtt.

A legnépszerűbb közösségi oldalak rangsora tavaly óta nem változott: a legtöbb ukrán a Telegramot (71,3%), a YouTube-ot (66,2%) és a Facebookot (55%) használja. A válaszadók fele Viberen, harmada Instagramon, negyede TikTokon, 8,3%-a Twitteren fogyaszt híreket.

Tavalyhoz képest a Telegram kismértékben tovább növelte népszerűségét: 2022-ben a válaszadók 65,7%-a fogyasztotta a híreit, így az elmúlt év során 5,6%-kal nőtt követőinek tábora.

A YouTube közönsége is 5%-kal nőtt: 2022-ben a megkérdezettek 61,2%-a, 2023-ban 66,2%-a használta ezt a videómegosztó oldalt. Idén minden korosztály többet használta hírek szerzésére a YouTube-ot, de a legnagyobb növekedést (11%) a 70 év felettiek körében tapasztalták.

A Facebook az elmúlt egy évben veszített népszerűségéből: 2022-ben 57,8% használta hírforrásként, idén már csak 55%. Ugyanakkor, míg a fiatalok körében jelentősen csökkent (8,5%-kal) a Facebook-használók aránya, az idősebbek többet használják (a 70 év felettiek közel 6%-kal).

Az elmúlt év során a Viber 2%-kal növelte közönségét: tavaly a válaszadók 48%-a használta hírek fogadására, idén már 50%. A Vibert elhagyta a fiatalok egy része (-8% az elmúlt évben), de az idősebb felhasználók körében jelentős a növekedés: a 70 év felettiek körében például 24,8%-kal nőtt az elmúlt időszakban.

Az Instagramon keresztüli hírfogyasztás nem változott az elmúlt egy évben: 2022-ben és 2023-ban is a válaszadók 29%-a használta hírfogyasztásra.

Tavalyhoz képest a legnagyobb közönségnövekedést a TikTok mutatta: 2022-ben a válaszadók 19,5%-a, idén 25,1%-a volt kíváncsi a híreikre.

Az elmúlt évben a Twitter lényegében megtartotta hírfogyasztó közönségét: tavaly arányuk 8,9%, 2023-ban pedig 8,3% volt.

(zzz/pravda.com.ua)