Az ENSZ adománygyűjtést hirdetett Ukrajna javára

2023. augusztus 24., 10:32

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) partnereivel együtt adománygyűjtést hirdetett meg Ukrajna támogatására az őszi-téli időszakban – jelentette a korrespondent.net Stéphane Dujarricra, az ENSZ szóvivőjére hivatkozva.

„Partnereinkkel együtt elindítottunk egy kezdeményezést, amelynek célja 268 millió dollár összegyűjtése több mint 1,3 millió ember konkrét segélyeinek támogatására a következő téli hónapokban” – mondta.

A szóvivő emlékeztetett, hogy az ukrajnai háború következtében súlyosan sérültek a házak, az energia- és gázinfrastruktúra, valamint a vízellátás. Ez „az Ukrajnában általában októberben kezdődő és márciusig tartó hideg évszakban emberek millióit teszi ki rendkívüli veszélynek”, a levegő hőmérséklete esetenként csaknem -30 fokig csökkenhet – hangsúlyozta Dujarric.

„Az idei télre partnereinkkel elsősorban a fronthoz közeli települések házainak sürgősségi javítását fogjuk végezni. Ruhát, fűtőberendezéseket és egyéb téli cikkeket is biztosítunk” – közölte a szóvivő.

Elmondása szerint az ENSZ kiemelten fogja kezelni a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeket befogadó központok javítását, valamint a pénzügyi támogatások folyósítását. A humanitárius szervezetek a települési fűtési rendszerek javításában segítenek.

„A szükséges segélyekkel kapcsolatos számítások a tavaly téli tapasztalatokon alapulnak, amikor a humanitárius szervezetek 2,2 millió embernek nyújtottak hasonló szolgáltatásokat, és több mint 4 000 generátort szállítottak le az akut energiaválság idején” – jelezte az ENSZ szóvivője.

(korrespondent.net/Kárpátalja)