Zárókoncerttel ért véget a magyar mint idegen nyelv tábor a Munkácsy Mihály Magyar Házban

2023. augusztus 23., 16:09 , 1174. szám

Színvonalas koncerttel zárult a magyar mint idegen nyelv tábor a Munkácsy Mihály Magyar Házban.  A 7 és 16 év közötti, ukrán anyanyelvű gyerekek számára szervezett nyári tábor idén második alkalommal került megrendezésre augusztus 14–18. között.

Az interaktív órák keretein belül a gyerekek tökéletesíthették nyelvtudásukat, bővíthették szókincsüket. A szabadfoglalkozások során az oktatók a magyar néphagyományokkal, egyéb érdekességekkel ismertették meg a táborlakókat. Mindemellett néptánc- és népzenei programokat, valamint különböző kézműves-foglalkozásokat szerveztek a tábor résztvevőinek.

A szervezők az ötnapos tábor során egy kirándulással is kedveskedtek a táborozóknak, ennek alkalmával a beregszentmiklósi várba látogathattak el a gyerekek.

„Nagyon sűrű volt ez a hét, és ennyi vidám és aktív gyermekkel nagyon izgalmasak voltak a programok” – fogalmazott a tábor kapcsán Pfeifer Anita, a Munkácsy Mihály Magyar Ház kulturális menedzsere.

A múlt évhez hasonlóan idén is túljelentkezés volt a magyar nyelvi táborba, amely végül 54 résztvevővel vette kezdetét. A gyermekeket magyar nyelvtudásuk szintje alapján összesen hat csoportra osztották. Ahogy tavaly, úgy idén is cserkészek segítették a tábor megszervezését és lebonyolítását.

Mészár Viktória, a Munkácsi Szent István Líceum nevelője egy kezdő csoport oktatója volt. Elmondása szerint számára a tábor egyfajta tapasztalatszerzés is volt egyben. „Számomra ez a tábor egy hatalmas élmény volt. A csoportom tagjai nem tudtak magyarul beszélni, mégis nagyon aktívak voltak, sokat tanultak és örömmel vettek részt minden programon” – számolt be Mészár Viktória.

A táborozók délelőttönként interaktív foglalkozásokon, a délutáni órákban pedig különböző aktív, a magyar kultúrát ismertető, művészettel kapcsolatos programokon vehettek részt.

A szervezők és a gyerekek visszajelzései alapján a játékos tartalmú interaktív foglalkozások nagyon elnyerték a táborozók tetszését. Amint elmondták, a magyar mint idegen nyelv tábor remek lehetőség volt arra, hogy az ukrán anyanyelvű gyermekek közelebb kerülhessenek a magyar nyelvhez és a magyarul beszélő gyerekekhez. A megkérdezett táborlakók elmondták, ha jövőre is megszervezik a tábort, örömmel jönnek ismét.

Tarpai József, a Munkácsy Mihály Magyar Ház igazgatója elmondta, a pozitív visszajelzések arra ösztönzik a szervezőket, hogy a jövőben is megszervezzék a tábort. „Ez a tábor egy fontos momentuma a Magyar Ház életének, ezért úgy gondolom, hogy ami bevált, azt folytatni kell” – hangsúlyozta Tarpai József.

A tábor résztvevői különböző magyar néptáncokat és dalokat adtak elő a zárókoncert során, amelyet követően a tábor szervezői egy tortával lepték meg a gyerekeket.

A magyar mint idegen nyelv nyári tábor a magyar kormány támogatásával valósult meg.

TV21 Ungvár/K. K.