Sztefanisina: Ukrajna nem tudja az év végéig 100%-osan teljesíteni a hét uniós ajánlást

2023. augusztus 23., 14:50 , 1173. szám

Kijev nem tudja az év végéig százszázalékosan teljesíteni az Európai Bizottságnak mind a hét, az ukrajnai reformokat érintő ajánlását, ám decemberben mégis meg kell kezdeni a tárgyalásokat az EU-csatlakozásról. Az UNIAN hírügynökség tudósítója szerint ezt Olha Sztefanisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes közölte a Hogyan fest Ukrajna útja az EU felé? címmel megrendezett konferencián.

Arra a kérdésre, hogy milyen álláspont várható az Európai Bizottságtól októberben, amikor bemutatják a testület jelentését arról, miként hajtotta végre Ukrajna az európai uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdésének feltételéül szabott ajánlásokat, Sztefanisina megjegyezte, hogy olyan átalakításokról van szó, amelyek megvalósítása éveket vesz igénybe.

„Többször is beszéltünk a politikai naptárunkról, amely előirányozza azt az ambíciónkat, hogy már idén decemberben elindítsuk a tárgyalási folyamatot. [...] Határozottan kijelenthetem, hogy októberben azt nem fogjuk hallani, hogy mind a hét ajánlást százszázalékosan teljesítettük, mert az állam alapvető transzformációiról beszélünk az emberi jogokkal, a deoligarchizálás folyamatával kapcsolatban. [...] Ezek olyan változások, amelyek végrehajtása évekig tart. De októberre biztosítjuk az összes egyeztetett jogalkotási és intézményi lépés végrehajtását, és reméljük, hogy megnyitjuk az ajtót a politikai megoldás előtt” – mondta a miniszterelnök-helyettes, majd hozzátette: politikai döntésen az unióhoz való csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdése értendő.

Sztefanisina hangsúlyozta, hogy a kormány „2023 decemberét tekinti az utolsó lehetőségnek a politikai döntés meghozatalára, ami Ukrajna haladását illeti az EU-ba”. Szerinte Ukrajnának „kicsit nehezebb, mint más országoknak, amelyek az EU-csatlakozás útján haladtak; nem a háború miatt, hanem azért, mert magát az Európai Uniót reformálva haladunk az EU felé”.

A miniszterelnök-helyettes azt is megjegyezte, Ukrajna folyamatosan tárgyal az EU-val, hogy a hét ajánlásból álló lista ne bővüljön, mert a korrupció elleni küzdelemben további intézkedések szükségessége merül fel.

Sztefanisina szeptemberben Brüsszelbe kíván látogatni a végső tárgyalások lefolytatására.

Matti Maasikas, az Európai Unió ukrajnai képviseletének vezetője arról beszélt, hogy senki sem tud pontos dátumot mondani arra, hogy Ukrajna mikor nyeri el véglegesen az uniós tagságot.

„Amikor a tárgyalások elkezdődnek, az útiterv nagyon világos lesz: az uniós jogszabályokat és normákat végre kell hajtani, és akkor készen fognak állni (a csatlakozásra – UNIAN). Ukrajna már számos európai rekordot megdöntött az integráció sebességét illetően. És biztos vagyok benne, hogy még több rekordot meg tud majd dönteni” – hangsúlyozta Maasikas.

A Jevropejszka Pravda idézi Olekszandr Kornyijenkót, a Legfelső Tanács elnökének helyettesét, aki a tanácskozáson kijelentette: „Biztos vagyok benne, hogy 2029-ben, amikor az EU megválasztja az új Európai Parlamentet, Ukrajna részt fog venni ezeken a választásokon.”

„És delegálni fogjuk a képviselőinket az Európai Parlamentbe” – tette hozzá Kornyijenko.

A házelnök helyettese ugyanakkor jelezte, hogy a feltételek között, amelyeket Ukrajnának teljesítenie kell az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez, vannak olyanok, amelyek a Legfelső Tanácsban ellenállásba ütköztek.

„Kétségtelen, hogy az EU által tőlünk megkövetelt reformok közül távolról sem mindegyiket fogadja majd teljes támogatás a Legfelső Tanácsban. Bár nem hiszem, hogy valamelyik kérdésben teljes legyen az ellenállás, mindazonáltal lesznek olyanok, amelyekről nehéz vita várható” – fogalmazott.

Példaként említette a nyersfára vonatkozó kiviteli tilalom feloldásának kérdését.

Az alelnök szerint jelenleg nehéz vita zajlik a Radában egy törvénytervezet körül, amely annak a „házi feladat” csomagnak a része, amelyet Kijevnek az év végéig teljesítenie kell. Kornyijenko azonban nem részletezte, melyik törvénytervezetről van szó.

„Állandó vitában leszünk az EU-val. Lesznek olyan kérdések, ahol nyitottak vagyunk, s vannak azok, ahol védeni fogjuk a gazdaságot” – fogalmazott Olekszandr Kornyijenko.

Mint ismeretes, az Európai Tanács 2022. június 23-án megadta Ukrajnának az európai uniós tagjelölt státuszt. Az Európai Bizottság ugyanakkor ajánlásokat terjesztett elő azon reformokra vonatkozóan, amelyeket Ukrajnának végre kell hajtania a csatlakozáshoz. Ezen ajánlások között szerepel többek közt az alkotmánybírósági bírák kiválasztási rendjének törvénybe foglalása, az igazságszolgáltatási reform folytatása, a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelem, kézzelfogható eredmények felmutatása a de­oligarchizálásról szóló törvény alkalmazásában, az audiovizuális jogszabályok harmonizálása az európai normákkal, a nemzeti kisebbségekről szóló törvény módosítása és végrehajtása stb. A júniusi állapot szerint Ukrajna a hét ajánlás közül kettőt teljesített teljes mértékben – állapította meg az Európai Bizottság.

(szcs/unian.ua/eurointegration.com.ua)