Harcjárművekről és vadászrepülőkről tárgyalt az ukrán elnök európai körútján

2023. augusztus 23., 15:28

Szombaton egynapos munkalátogatást tett Svédországban Volodimir Zelenszkij ukrán államfő, akit felesége, Olena Zelenszka is elkísért az útra. A továbbiakban az elnök felkereste Hollandiát, Dániát, majd Görögországba utazott.

Svédországban Volodimir Zelenszkij megbeszélését folytatott Ulf Kristersson miniszterelnökkel; fogadta őt XVI. Károly király és Silvia királyné; találkozott Andreas Norlén parlamenti elnökkel, valamint a parlamenti pártok vezetőivel – írja beszámolójában az RBK – Ukrajina.

„Megállapodtunk, hogy dolgozunk a CV–90-es páncélozott járművek közös gyártásán Ukrajnában” – írta Zelenszkij a Twitteren a svéd miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követően.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, Svédország januárban bejelentette, hogy mintegy 50 darab CV–90 típusú harcjárművet szállít Ukrajnának. Átadásukat februárban jóváhagyta az ország parlamentje.

Időközben az ukrán katonák megkezdték a kiképzést az Archer tüzérségi rendszereken. Emellett elkezdődtek a svéd Gripen repülőgép tesztjei ukrán pilóták részvételével.

„Részletesen megvitattuk a jövőbeni lépéseket azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna megkapja ezeket a repülőgépeket” – tette hozzá az elnök.

Elmondása szerint Svédország egy újabb, immár a 13. katonai segélycsomag átadására készül.

„Svédország csatlakozott a békeformula végrehajtásához, különös tekintettel a sugárbiztonság helyreállítására, az igazságszolgáltatásra, a környezetbiztonságra és a humanitárius aknamentesítésre” – tette hozzá Zelenszkij elnök.

Közölte azt is, hogy Ukrajna még ebben az évben készen fog állni a tárgyalások megkezdésére az EU-csatlakozásról, és bírja Svédország támogatását útban az Európai Unió felé.

Volodimir Zelenszkij szerint Svédország aktívan részt fog venni az újjáépítésben, többek közt magántőke bevonásával.

„Ukrajna számít Svédország, a svéd régiók és vállalatok pártfogására az orosz csapások után helyreállításra szoruló ukrán régiók és iparágak felett. Hálás vagyok Svédországnak határozott és állandó támogatásáért. Együtt védjük az életet, a szabadságot és közös értékeinket” – tette hozzá az államfő.

Az ukrán elnök útja a svéd fővárosból Hollandiába vezetett, ahol megbeszélést folytatott Mark Rutte holland miniszterelnökkel. A találkozó után közölték, hogy Hollandia 42 darab F–16-os vadászrepülőgépet ad át Ukrajnának, miután befejeződött az ukrán pilóták és mérnökök kiképzése.

Volodimir Zelenszkij vasárnap Dániát is felkereste, ahol vendéglátójával, Mette Frederiksen miniszterelnökkel egyeztetett. A találkozó utáni közös sajtótájékoztatójukon jelentették be a döntést, hogy Dánia 19 db F–16-os vadászgépet ad át Ukrajnának.

Hétfőn az ukrán államfő Görögországba utazott, hogy részt vegyen a balkáni országok vezetőinek athéni csúcstalálkozóján, amelyre hivatalos volt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

A csúcson részt vevő 11 délkelet-európai ország vezetői aláírták az Ukrajna területi integritását támogató Athéni Nyilatkozatot. Ebben megingathatatlan támogatásukról biztosították „Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül”. Azt is leszögezi a dokumentum, hogy a Nyugat-Balkánon túl az EU-tagállamokkal földrajzilag szomszédos Ukrajna és Moldova is osztja a közös európai örökséget, és „az európai békét, biztonságot és stabilitást szolgáló stratégiai befektetésként fontos, hogy ezeket a régiókat befogadják az európai család teljes jogú tagjaiként”.

(pszv/rbc.ua/eurointegration.com.ua)