„Életben maradni” – V. Erdei iskola a Papilio Egyesület szervezésében

2023. augusztus 21., 14:08 , 1173. szám

Ötödik alkalommal szervezte meg Nagydobronyban a Papilio ‒ Természet- és Környezetvédelmi Egyesület az Erdei iskola nevű programját, amelyen a Nagydobronyi Líceum 10 és 17 év közötti diákjai vettek részt. A tábor idei központi üzenetét talán az „Életben maradni” kifejezéssel lehet a leginkább jellemezni, hiszen a gyerekek sok, a természetjárás során hasznos ismerettel gazdagodtak a négy napos program során.

A Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2014-ben kezdte meg működését Kárpátalján, Nagydobrony székhellyel. Az egyesület célja, hogy megismerjék és megismertessék Kárpátalja természeti értékeit és tradicionális néphagyományait, továbbá elméleti és gyakorlati ökológiai, valamint környezetvédelmi kutatásokat tervezzen, irányítása és végezze azokat. Ezek mellett feltett céljuk, hogy a megszerzett tudással segítsék más szervezetek, természetvédelemmel, vidékfejlesztéssel, fenntartható fejlődéssel foglalkozó hazai és külföldi csoportok, intézmények, kormányzati és nem kormányzati szervezetek munkáját.

Akárcsak a korábbi években, idén is az volt a szervezők célja, hogy a tábor alkalmával elmélyítsék a fiatalok természetvédelemmel és környezetismerettel kapcsolatos tudását.

„Célunk a környezetismeret gyarapítása tanulóink körében, hiszen a 21. század ökológiai problémái megoldásra várnak, ezeket a megoldásokat pedig kizárólag a jövő generációja tudja biztosítani, tehát ha lehetővé tesszük számukra, hogy megszerezzék a megfelelő tudást, akkor van esélyünk a túlélésre, van esélyünk arra, hogy ökológiailag tiszta környezetben éljünk” – hangsúlyozta Kovács Attila, a Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület munkatársa.

A környezettudatos nevelés mellett a honismeret is szerepelt a tábor programjában, a fiataloknak pedig lehetőségük nyílt az íjászat kipróbálására is.

A természet ismeretéhez szorosan hozzátartozik a tájékozódás és a túlélés képessége is, ezért a szervezők fontosnak tartották, hogy ilyen jellegű felkészítéssel is segítsék a résztvevőket.

A természetjárás és a túrázás során, akár a hétköznapi életben, egy óvatlan lépés vagy valamilyen külső tényező hatására könnyen meg lehet sérülni. Ezért fontos, hogy a fiatalok olyan alapvető elsősegélynyújtási ismeretekkel is rendelkezzenek, amelyek révén akár életet is menthetnek – vallják a tábor szervezői.

Az idei Erdei iskola programjain részt vett fiatalok számos érdekes és hasznos tudásra tehettek szert. Különböző vízvizsgálati technikákkal ismerkedhettek, számos csapatépítő programon vehettek részt, és vetélkedőkön mérhették össze tudásuk. Emellett betekintést nyerhettek a rovarok világába, alaposan megismerhették annak képviselőit.

A tábor résztvevői felfedezték a Nagydobronyi Horgásztanyát és környezetének növény- és állatvilágát, hiszen a horgásztanya területén bárányok és szürkemarhák találhatóak, amelyek egykoron őseink állatállományát is képezték.

Kiemelt figyelmet kaptak a tábor során a méhek, ennek keretében a gyerekek megismerkedhettek a méhek fontosságával, gyakorlati hasznukkal és a méz előállításának folyamatával. A szervezők leginkább a kárpáti méhek háziasításának történetét, gyakorlati jelentőségét és a hozzájuk társuló neves tudósok munkásságát szerették volna bemutatni a táborozóknak.

Az Egyesület vezetői azt tervezik, hogy a közeljövőben horgászversenyt is tartanak majd Nagydobronyban. Ami pedig az Erdei iskolát illeti, a szervezők hangsúlyozták, hogy a jövőben várják más községek és oktatási intézmények fiataljait is.

Az Egyesületnek nyári táborai mellett számos olyan programja zajlik, amelyeknek célja, hogy megőrizzék és tisztán tartsák ökológiai fontossággal bíró területeinket.

A programok megvalósítását Magyarország köztársasági elnöke támogatta.

TV21 Ungvár/K. K.