Augusztus 20-ai megemlékezés és focitorna Guton

2023. augusztus 20., 15:29 , 1173. szám

Ahol magyarok élnek a világban, ott minden évben megemlékeznek Szent István királyunkról és a keresztény magyar állam alapításáról. Így tesznek Kárpátalja-szerte is a magyar közösségek. Csendes főhajtással és már hagyományosnak számító focikupával emlékeztek meg az ünnep előestéjén Guton.

A beregvidéki településen 2000-ben állítottak emlékhelyet államalapító királyunk tiszteletére, Veres Péter festőművész tervei alapján.

Nagyon fontosak azok az irányelvek, amelyeket Szent István lefektetett, hiszen ezeknek köszönhetően maradhatott meg nemzetünk itt, Közép-Európában – emelte ki Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke.

„Azért is fáradoztunk Szent István szobrának a létrehozásában, hogy óvja, intse az embereket, és mindenki tudatosítsa magában a nemzetmegtartó erejét” – fogalmazott beszédében az elnök úr.

„Őrizzük meg Szent István emlékét, az segít túlélni ezt a számunkra nehéz időszakot, hiszen ahol megszülettünk, ott élünk!” – fejezte be ünnepi gondolatait Sin József.

A csendes megemlékezést és koszorúzást követően kezdetét vette az immár hagyományos Szent István Labdarúgótorna, ahová a környező települések csapatait invitálták.

„Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi helyzetben minden eszközt és lehetőséget meg kell ragadni annak érdekében, hogy az embereket összehozzuk, hogy találkozhassanak, beszélgessenek egymással, kicsit kikapcsolódhassanak a megszokott hétköznapokból. A focitorna pedig egy remek lehetőség erre” – vélik a szervezők.

Immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Szent István-napi focitorna. Az idei tornára rekordszámú, összesen 8 csapat nevezett be. Érkeztek csapatok Zápszonyból, Gátról, Bátyúból és Barkaszóról, Nagybégányból, Kígyósról, valamint a több községből verbuválódott Beregszászi járási válogatott, melynek tagjai Déda, Bene és Gut képviselői voltak.

Az élvezetes mérkőzések belenyúltak a késő esti órákba a nézők nagy örömére. Végül az ifik között Nagygut csapata győzött, míg az öregfiúk között büntetőpárbaj döntötte el az I. helyezést Kígyós csapata javára, megelőzve Bátyú–Barkaszó közös csapatát, a harmadik helyen Nagybégány csapata végzett.

Az eredményhirdetéskor a győztesek kupát, oklevelet és egyéb ajándékokat kaptak. Különdíjat nyertek a torna legjobbjai: az ifiknél Deák Patrik, míg az öregfiúk között Ombódi Gábor lett a torna legjobb játékosa.

Végezetül finom ételeket kóstolhattak a résztvevők.

A kígyósiak csapatkapitánya, Derceni Béla elmondta: ez a torna nemcsak a fociról, hanem a barátságokról is szól. „Már évről évre visszatérő vendégei vagyunk a Guton megszervezett tornáknak, mint például a pünkösdi vagy a húsvéti focikupa. Ezek a tornák remek alkalmat biztosítanak arra, hogy kikapcsolódjunk és találkozhassunk a régi barátainkkal, akikkel heti szinten nem tudjuk tartani a kapcsolatot” – fogalmazott Derceni Béla.

A kígyósaik nemcsak a barátságos tornák állandó résztvevői, de hosszú idők óta megmérettetnek a járási bajnokságban is.

„Fontos, hogy a háború ellenére is szervezzünk a közösségeinknek ilyen alkalmakat, amikor kicsit együtt lehetünk régi ismerőseinkkel, barátainkkal” – emelte ki Lokita István, a Beregszászi Járási Katonai Közigazgatás vezetőhelyettese, aki a Beregszászi kistérség polgármester-helyettesével, Vincze Istvánnal egyetemben felhúzta a stoplis cipőt a torna kedvéért.

A IV. Szent István Labdarúgótorna tökéletes alkalom volt arra, hogy a közösség sportkedvelői együtt emlékezzenek meg nemzeti ünnepünkről.

TV21 Ungvár/kk, sj