Kígyó mart meg egy 19 éves áfonyaszedőt a Técsői járásban

2023. augusztus 17., 12:08

Kedden 10 óra 38 perckor érkezett bejelentés a 103-as vonalra egy kígyómarásról. Egy 19 éves fiatalember áfonyát szedett magasan a hegyekben a técsői járási Pidpul-havasokon.

Este pihenés közben hirtelen éles fájdalmat érzett a jobb lába felső részén, és egy kígyót látott a fűben. Próbált azonnal mentőt hívni, de nem volt kapcsolat. Egy barátjával együtt megpróbáltak lejutni a völgybe, de szürkületig nem érkeztek. Csak reggel sikerült elérniük azt a helyet, ahol a telefonhálózat működött, azonnal hívták a mentőt.

A 1415-ös számú mentőcsapat állandó telefonos kapcsolatot tartott a beteggel, amíg találkoztak egy hegyi úton Brusztura (Lopuhiv) falu közelében. A mentős azonnal ellátta a beteget, stabilizálta az állapotát.

„A fiatal férfi kimerült volt, fájdalomra panaszkodott a marás helyén és  duzzadt volt a végtagja. A marás helyén két mély szúrt sebvolt látható, amit liláskék bőr vette körül  – mondta Jana Penyora mentős. Ilyenkor azonnal orvosi segítséget kell kérni, itt pedig már több mint fél nap telt el a marás óta. Talán fontos szerepet játszott, hogy egy fiatal, erős szervezetről van szó, amely megküzdött a méreggel, és ezért a mérgezés nem terjedt olyan gyorsan.”

A mentősök az áldozatot a legközelebbi egészségügyi intézménybe, a Técsői Járási Kórházba szállították. A fiatalember most az egészségügyi intézmény intenzív osztályán tartózkodik.

Az év eleje óta ez már a tizedik kígyómarás Kárpátalján.

(zakarpattya.net.ua/RV)