Júniusban többet adományoztak az ukránok a hadseregnek

2023. július 27., 13:15 , 1169. szám

Idén az év első felében az ukránok kevesebb pénzt utaltak át a hadsereg szükségleteire, mint 2022 második felében, júniusban viszont nőtt az adományok összege – jelentette az Opendatabot nyíltadat-platform nyomán a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata.

A projekt három nagy szervezet adatait elemezte: a United24 állami platformét, a Térj vissza élve («Повернись живим») önkéntes szervezetét és a Szerhij Pritula Alapítványét. Tájékoztatásuk szerint az év első hat hónapjában 8,35 milliárd hrivnya érkezett ezekhez az alapokhoz.

„Összehasonlításképpen: ez 22%-kal kevesebb, mint 2022 második felében. A legtöbb adományt a United24 platform gyűjtötte, ami rekord a nagy háború teljes idejét tekintve. A másik két alap adományai is jelentősen nőttek (júniusban – a szerk.) az előző hónapokhoz képest” – áll az elemzésben.

Az Opendatabot szerint így festenek az önkéntesek által gyűjtött adományok számai: United24 – 5,54 milliárd hrivnya, azaz a teljes adományozott összeg 66%-a, Térj vissza élve – 1,81 milliárd hrivnya (22%), Pritula Alapítvány – körülbelül 1 milliárd hrivnya (12%).

(szcs/radiosvoboda.org)