Reznyikov: Ukrajna támogatása változatlan

2023. július 26., 16:41 , 1169. szám

Az újabb Ramstein formátumú találkozó megmutatta, hogy Ukrajna támogatása partnerei által változatlan. A partnerek 17 ukrán dandárt készítettek fel az ellentámadásra – hangzott el többek közt az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport július 18-i, videokapcsolaton keresztül lebonyolított ülésén.

Austin: A háború nem sprint, hanem maraton

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a találkozót megnyitva kijelentette, hogy a szövetségesek addig nem állnak le, amíg Ukrajna meg nem kapja a szükséges fegyvereket és lőszereket.

„Az orosz háború már több mint 500 napja tart, teljesen provokálatlan, szükségtelen és igazságtalan” – hangsúlyozta Austin, akit a Jevropejszka Pravda idéz.

Mint rámutatott, Oroszország folytatja az ukrán városok válogatás nélküli bombázását, ártatlan civilek, köztük gyerekek halálát okozva.

„Több mint egy év háború után az egész világ látja, hogy Oroszország nem képes elérni hódító háborúja céljait” – mondta a Pentagon vezetője.

„Az ukrán ellentámadás kulcsfontosságú pillanatot jelent ebben a tragikus háborúban. Az Ukrán Fegyveres Erők magukhoz ragadták a kezdeményezést az Ukrajna szuverén területe feletti ellenőrzés visszaállításában” – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az ukrán harc a szabadságért maraton, nem pedig sprint.

„Elláttuk Ukrajnát kulcsfontosságú fegyverrendszerekkel, lőszerekkel, és nem állunk meg. Senki ne hagyja megtéveszteni magát, változatlanul törekszünk arra, hogy megadjuk Ukrajnának azt, amire szüksége van, és továbbra is támogatjuk Ukrajna védelmezőit, ahogyan az orosz invázió kezdetétől fogva tesszük” – jelentette ki Austin.

Reznyikov: A fegyverszállításon volt a hangsúly

A találkozó kiemelt témája volt a megszállt területek felszabadításához szükséges fegyverek és felszerelések szállítása Kijevnek – közölte a megbeszélést követően Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, akit a DW idéz.

Mint fogalmazott, a találkozó „megmutatta, hogy Ukrajna támogatása partnerei által változatlan”. A miniszter szerint a partnerek figyelmének középpontjában a légvédelmi eszközök, valamint a lőszerek és a páncélozott járművek álltak. Reznyikov köszönetet mondott Luxemburg és Észtország védelmi miniszterének a „konkrét lépések ismertetéséért az informatikai koalíció fejlesztése érdekében”, Litvánia védelmi miniszterének pedig az „aknamentesítési koalíció” létrehozására irányuló kezdeményezésért.

„Külön köszönet Ukrajna nagy barátjának és kedves barátomnak, az Egyesült Államok védelmi miniszterének, amiért a gonosz elleni példátlan koalíció élére álltak. Együtt keményen dolgozunk a győzelemért, az igazságos békéért és egy szebb jövőért” – írta Reznyikov a Twitteren.

Milley: Nemcsak fegyver, hanem kiképzés is

A partnerek 17 ukrán harci dandárt készítettek fel az ellentámadásra, jelentős részük még nem vesz részt a harctéri műveletekben. Ezt Mark Milley tábornok, az amerikai hadsereg vezérkari főnökei egyesített bizottságának elnöke jelentette ki a kapcsolattartó csoport ülésének eredményeit összegezve.

A tábornok hangsúlyozta: a kapcsolattartó csoport nemcsak a fegyverek kérdésével, hanem az ukrán hadsereg kiképzésével is foglalkozik.

„Együtt a koalíció 17 harci dandárt és több mint 63 000 katonát képezett ki erre az offenzívára. Csak az Egyesült Államok 15 000 főnek a kiképzését biztosította, és a kiképzés még mindig tart” – jegyezte meg.

(hk/eurointegration.com.ua/dw.com)