Mennie kell a „költekező” miniszternek?

2023. július 26., 10:27 , 1169. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkérte a kormányfőt, fontolja meg Olekszandr Tkacsenko kulturális és információpolitikai miniszter leváltását, valamint javasolta, hogy a háború idején lehetőség szerint keressenek költségvetésen kívüli forrásokat a kulturális projektekre. A miniszter még aznap benyújtotta lemondását.

A bejelentés

Zelenszkij elnök július 20-án, az országhoz intézett hagyományos esti videoüzenetében közölte, kérte Denisz Smihal miniszterelnököt, „fontolja meg” Tkacsenko leváltását.

Az államfő a költségvetési kiadásokkal indokolta álláspontját.

„Egy ilyen háború idején az állam maximális figyelmének, és ezáltal az állami forrásoknak is, a védelemre kell irányulniuk. Nyilvánvaló. És minden költségvetésen kívüli forrásból megvalósítható projektet költségvetésen kívüli forrásból kell megvalósítani. Ez a legkülönbözőbb szférákra érvényes, köztük a kultúra területére. Múzeumok, kulturális központok, jelképek, tévéműsorok – mindez fontos, de most mások a prioritások. Keressenek költségvetésen kívüli forrásokat. Ne államiakat” – hangsúlyozta az elnök.

Hozzátette: „vannak emberek a világon, akik segíthetnek” a költségvetésen kívüli források előteremtésében.

Az előzmények

Az elnök lépésének közvetlen előzménye, hogy megjelent egy interjú Tkacsenkóval, amelyben a tárcavezető helyénvalónak nevezte befejezni a háború idején a Holodomor, az ukrán nép genocídiuma nemzeti múzeumának építését. A projekt költségeit félmilliárd hrivnyára becsülik. (Érdekes ugyanakkor, hogy a Legfelső Tanács július 13-án támogatta az építkezés befejezéséhez szükséges finanszírozás biztosítását, vagyis a honatyák többsége nem látott semmi kivetnivalót az elképzelésben.)

Ezzel gyakorlatilag egy időben Ukrajna Kulturális és Információpolitikai Minisztériuma megkapta az Állami Építészeti és Városrendezési Felügyelőség hivatalos hozzájárulását, hogy augusztus 24-ére, a függetlenség napjára a kijevi Haza Anyácska emlékmű paj­zsán a sarlós-kalapácsos szovjet címert ukrán trizubra cseréljék. A projekt megvalósítása 28 millió hrivnyába kerül, azonban Tkacsenko szerint a kivitelezéshez szükséges pénzt nem költségvetési forrásból, hanem adományozók támogatásából fedezik.

A kulturális tárca július 19-én hirdette ki az ukrajnai televíziós sorozatgyártás költségvetési forrásból való támogatására kiírt pályázat eredményét. A Szabadság Rádió (SZR) ukrán nyelvű szolgálatának híradója szerint mintegy félszáz műsorról van szó, közel 400 millió hrivnya értékben. A legerőteljesebb reakciót egy bizonyos SZMT Inhulec című projekttel kapcsolatos információk váltották ki, amelynek főszereplőjében az Inhulec futballklub „botrányos” tulajdonosát, Olekszandr Povoroznyukot vélték felismerni egyesek.

Tkacsenko lemondott

Néhány órával az elnök bejelentése után tudhattuk meg, hogy Olekszandr Tkacsenko Volodimir Zelenszkij videoüzenetével szinte egy időben benyújtotta lemondását.

„Ma este (július 20-án – a szerk.) benyújtottam a lemondásomat a miniszterelnöknek a félreértési hullám miatt, ami a kultúra fontosságát illeti háború idején. Csak később lepődtem meg az elnöknek ugyanebben a kérdésben tett nyilatkozatán” – írta a Facebook közösségi oldalon.

Tkacsenko kifejtette, hogy a háború alatt nem kevésbé fontos költségvetési és magánforrásokat szánni a kultúrára, mint a drónokra.

„A magán- és a költségvetési források a kultúrára a háború alatt nem kevésbé fontosak, mint a drónokra, mert a kultúra identitásunk és határaink pajzsa. És ez az elvi álláspontom másokkal szemben” – hangsúlyozta a miniszter, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

„Megy vagy megkérték?”

A közösségi médiában megjelent reakciókból ítélve többeknek feltűnt az időbeni egybeesés az elnök bejelentése és Tkacsenko lemondása között. Az SZR híradójában fel is teszi a kérdést: „Megy vagy megkérték?”. Az újságírók idéztek egy a tárcavezetővel röviddel a tárgyalt események előtt felvett interjút, melyben az SZR újságírója felteszi a kérdést, hogy szándékában áll-e a miniszternek lemondani azok után, hogy az ellenzéki Európai Szolidaritás párt közölte, követelni fogja a lemondását a sorozatpályázatok miatt. Tkacsenko a kérdésre egyértelmű nemmel válaszolt.

Az SZR megszólaltatta Mikita Poturajevet, a Legfelső Tanács Kulturális és Információpolitikai Bizottságának elnökét, aki a történteket kommentálva többek közt emlékeztetett, hogy a sorozatgyártás támogatására szánt összeg szerepel a költségvetésben, amelyet még 2022-ben fogadtak el, és ez közismert volt. A képviselő hozzátette: akik a közösségi oldalakon azzal érvelnek, hogy a sorozatokra szánt pénzeket fegyverre lehetne költeni, tudhatnák, hogy a nyugati partnerek makrogazdasági támogatásából származó forrásokat nem lehet fegyvervásárlásra használni, így nyilván azt a pénzt sem, amelyet filmgyártásra szántak a költségvetésben.

Vita a kiadásokról

Egyes vélemények szerint a miniszter személye és a kulturális tárca kiadásai körüli perpatvar csupán egy politikai színezetű vadhajtása annak a társadalmi vitának, amely az önkormányzati bevételeknek a háború alatti felhasználásáról bontakozott ki az utóbbi hetekben. Többen bírálták az önkormányzatokat amiatt, hogy olyan beruházásokra költenek, amelyeket el lehetne halasztani a háború utáni időkre, az így felszabaduló összegeket pedig az ország védelmi képességeinek fejlesztésére fordíthatnák, emberéleteket mentve meg.

Sajtóhírek szerint a kormány már vizsgálja annak lehetőségét, miként lehetne az önkormányzatoknál keletkező bevételtöbblet egy részét átirányítani védelmi kiadásokra. Az Ekonomicsna Pravda összeállításában megszólaló elemzők szerint a kormányzat több megoldás körül választhat: átalakíthatja a költségvetés struktúráját, korlátozhatja az önkormányzatok beszerzéseit, de az is szóba jöhet, hogy kötelezik a helyi tanácsokat, fordítsák bevételeik egy bizonyos hányadát védelmi kiadásokra.

* * *

A DW emlékeztet, a jogszabályok értelmében a legtöbb tárcavezetőt, köztük a kulturális minisztert a Legfelső Tanács meneszti tisztségéből a miniszterelnök kezdeményezésére vagy a saját kérésükre. Tkacsenko utódját a kulturális tárca élén szintén a parlament fogja kinevezni – a kormányfő előterjesztése alapján.

(ntk/dw.com/pravda.com.ua/radiosvoboda.org/epravda.com.ua)