Egy hrivnyáért vett bankot az állam

2023. július 26., 15:26 , 1169. szám

Ukrajna Pénzügyminisztériuma és az Egyéni Betétbiztosítási Alap (FGVFO) adásvételi szerződést írt alá múlt szombaton a rendszerszinten fontos Sense Bank Rt. (Kijev, korábban: Alfa-Bank) 100%-ának megvásárlásáról 1 hrivnyáért, miáltal a bank állami tulajdonba kerül – jelentette az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

„A jelzett lépés segít megvédeni a bank betéteseinek érdekeit, és lehetővé teszi az Ukrajna pénzügyi stabilitását fenyegető veszélyek elkerülését” – áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

A tárca felidézte, hogy 2023. július 20-án az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) megkezdte az államosítását a szóban forgó pénzintézetnek, amely a szankcionált Alfa-Group tulajdonosaié volt. A kormány másnap elfogadta az NBU javaslatát, hogy váljon a bank új tulajdonosává, miután az az FGVFO ideiglenes igazgatása alá került. A kabinet a Pénzügyminisztériumot jelölte ki a bank részvényeit kezelő hatóságnak.

A Sense Bank aktívumait tekintve (a teljes bankrendszer eszközeinek körülbelül 3,4%-a) a 11. helyen áll Ukrajna 65 aktív bankja között.

(ntk/interfax.com.ua)