Búcsú a készpénztől?

2023. július 9., 11:50 , 1166. szám

A korrupció leküzdésére Ukrajnában eltörölhetik a készpénzes fizetést. A sokakat megdöbbentő lehetőségről Rosztiszlav Surma, az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője beszélt Londonban az Ukrajna helyreállításáról rendezett minapi konferencián. Az ország a világon elsőként térhet át a teljesen készpénz nélküli elszámolásra. Az elképzelés ukrajnai fogadtatásáról a vesti.ua közölt összeállítást.

Betiltani a készpénzt a korrupció leküzdésére

A készpénz kiiktatásával az elszámolásokból a korrupció legalább 95%-ban felszámolható. A készpénzes fizetést bankkártyás elszámolással vagy P2P átutalással javasolják helyettesíteni. Ezt az elképzelést Rosztiszlav Surma, az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője vázolta fel azon a londoni nemzetközi befektetési konferencián, amelyen a kormányzat bemutatta Ukrajna helyreállításának stratégiáját és a tervezett gazdasági reformokat. Hozzátette ugyanakkor, egyelőre nem született meg a végső döntés az elképzelés végrehajtásáról.

Az illetékes elismerte, az ötlet nem nyerte el mindenki tetszését maradéktalanul, és az emberi jogok megsértése miatt is bírálják. „Úgy gondoljuk – erősítette meg mindazonáltal –, hogy nagyon hatékony eszköz lenne az országban előforduló valamennyi korrupciós eset 95–99 százalékának felszámolására, ha nem volna semmiféle készpénz.”

Nem a készpénz a hibás

A közösségi médiában megjelent reakciókból ítélve sokakat megdöbbentett az ötlet. Olekszij Kuscs gazdasági szakértő szerint az ilyen elképzelések rendkívül károsak Ukrajna számára. Szerinte ezzel megrémítik a potenciális befektetőket, mert ha a korrupció leküzdésére nem a korrupt embereket akarják lecsukni, hanem a készpénzt, az arra vall, hogy a korrupció marad, és akkor nem lesznek befektetések. Hiszen nem a pénz a hibás, hanem a hivatalnokok és a rendszer, amely lehetővé teszi a kenőpénz elfogadását – mutatott rá. Hozzátette: Ukrajnában is pánikot okozhatnak az ilyen kijelentések, amire háború idején semmi szükség. Emlékeztetett, hogy az ukrán lakosság a szovjet idők óta rendkívül óvatos, ha a pénzről van szó. A legártalmatlanabb következménye az ilyen kísérleteknek az lehet, hogy a hrivnya készpénz dollár készpénzbe áramlik át. Arról nem is szólva, hogy az áramszünetek közepette, amikor az internet és a távközlés is szünetel, nemcsak a piacokon, hanem az üzletekben is a készpénz marad az egyetlen fizetési eszköz – mutatott rá.

„Ez kimeríti az NBU tartalékait és összeomlik a hrivnya árfolyama. Ráadásul a teljes, készpénzben elszámoló árnyékgazdaság is átáll a dollárra” – jósolta a közgazdász a Facebook közösségi oldalon.

Mindez csak fokozni fogja a korrupciót, amely áttér a külföldön tartott a valutakészpénzre és a kriptovalutára – tette hozzá Olekszij Kuscs.

Olekszandr Ohrimenko közgazdász szerint az intézkedés nem valósítható meg egy háborúban álló országban. Emlékeztetett rá, hogy a gazdag Dániában, Svédország és Svájcban is van készpénzes elszámolás. Még a technológiailag rendkívül fejlett Japánban sem mondanak le teljesen a készpénzről. Ugyanakkor az ukrán lakosság körében amúgy is növekszik a készpénz nélküli elszámolás aránya: míg 2010-ben 10% körüli volt, ma már 60%. „A bankok számára előnyös a készpénz nélküli fizetés, és ennek semmi köze a korrupció elleni küzdelemhez” – hangsúlyozza Olekszandr Ohrimenko.

Betiltani a készpénzt annyi, mint betiltani a kést, csak mert valaki, valamikor megszúrt vele valakit – véli Oleh Pendzin, a Gazdasági Vitaklub tagja.

„Ha már az Elnöki Hivatal fel kívánja venni a harcot a korrupcióval, akkor a lakosság kiadásait kell ellenőrizni, nem a bevételeit. A világ minden országa nem polgárainak jövedelmét ellenőrzi, csak a kiadásokat, és minden állampolgár csak a legálisan megkeresett pénzt költheti el. Ha pedig ez meghaladja a bevételek összegét, akkor érdeklődni kell a pénz eredete iránt. Ez lesz a korrupció elleni küzdelem” – mutatott rá Oleh Pendzin.

Az NBU készen áll, de…

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) részéről is indokoltnak tartották megszólalni a kialakulóban lévő társadalmi vitában. Katerina Rozskova, az NBU elnökének helyettese az Ekonomicsna Pravda szerint egy minapi sajtótájékoztatón kijelentette, Ukrajna bankrendszere készen áll a teljes lemondásra a készpénzes fizetésről, de ezt a gyakorlatot a világ egyetlen országában sem alkalmazták még.

„A technológiák manapság úgymond még a piacon is lehetővé teszik a kártyáról kártyára utalást, vagy a telefonon keresztül történő fizetést. A bankrendszer technológia, befogadás és folytonosság szempontból készen áll erre” – mutatott rá a jegybank helyettes vezetője.

Kérdés azonban, hogy Ukrajna készen áll-e rá.

„Nem ismerek olyan országot a világon, amely teljesen lemondott volna a készpénzről. Még a szuperfejlett európai országokban is forgalomban van egy bizonyos mennyiségű készpénz. Negatív tapasztalatokról is tudok ráadásul: amikor a készpénzt minimális szintre csökkentették, az a lakosságnak nem tetszett” – tette hozzá Rozskova.

A nemzeti banki felső vezető úgy véli, Ukrajnának törekednie kell a készpénz nélküli fizetések volumenének növelésére, mert ez olcsóbb a bankok, a vállalkozások és a lakosság számára egy­aránt, „de nem vagyok meggyőződve róla, hogy kijelenthetjük, biztosítjuk a nulla mennyiségű készpénzt a forgalomban.”

(hk/vesti.ua/epravda.com.ua)