Az európai országok 43 milliárd eurót költöttek az Ukrajnából érkező menekültekre

2023. július 5., 14:19

Az európai országok kormányai már több mint 43 milliárd eurót különítettek el az Oroszország által indított háború miatt menekültté vált ukránok befogadására – írja a Jevropejszka Pravda az Ideiglenesen Megszállt Ukrajnai Területek Reintegrációs Minisztériumának sajtószolgálatára hivatkozva, amely a Kieli Világgazdasági Intézet tanulmányának kutatási eredményeit idézte.

Ezek a kiadások tartalmazzák a készpénzjuttatásokat, a lakhatást, az orvosi ellátást, az oktatási szolgáltatásokat, valamint az élelmiszerekkel és alapvető szükségleti cikkekkel való ellátást.

Lengyelország költötte a legtöbb pénzt az ukrajnai menekültek támogatására – több mint 12 milliárd eurót. Németország kiadásai közelítenek a 11 milliárd euróhoz.

Ugyancsak jelentős összegeket költöttek az ukránok befogadására Csehország (2,94 milliárd euró), Spanyolország (2,24 milliárd euró), Franciaország (2,04 milliárd euró), Románia (1,26 milliárd euró), Svájc (1,16 milliárd euró) és Olaszország (1,15 milliárd euró).

A kutatás emellett kimutatta, hogy az európai országok egyszerű polgárai is nagyban hozzájárultak az ukránok megsegítéséhez.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)