Elnökválasztás: csak a háború után

2023. június 30., 19:31 , 1165. szám

Csak akkor lehet elnökválasztást tartani Ukrajnában 2024-ben, ha vége lesz a háborúnak – írja az Obozrevatel Volodimir Zelenszkijre hivatkozva. A nyolcadik elnökválasztás első fordulóját 2024. március 31-én kellene megrendezni.

Az ukrán államfő a BBC tudósítójának, Yalda Hakimnak adott minapi interjújában érintette a választások témáját. Az újságíró feltette a kérdést, hogy jövőre lesznek-e választások.

„Ez egy globális kérdés. Ha mi győzünk, akkor lesznek. Ez azt jelenti, hogy nem lesz hadiállapot, nem lesz háború. Mert a törvény szerint választásokat békeidőben kell tartani, amikor nincs háború” – válaszolta Zelenszkij.

Az elnök hozzátette: nagyon szeretné, ha jövőre béke lenne Ukrajnában, „és az élet olyan lenne, mint a háború előtt”.

Az Obozrevatel emlékeztet, hogy Ukrajna Alkotmánya értelmében nem lehet választásokat tartani hadiállapot idején. Amennyiben háború miatt nem lehet megtartani a választásokat, későbbre halasztják azokat, az Alkotmány pedig erre az esetre a hivatali idő meghosszabbítását írja elő. Egyaránt vonatkozik ez a szabály az elnökre, a Legfelső Tanácsra és a helyi önkormányzati szervekre.

A Választási törvénykönyv 20. cikkelye előírja, hogy az elhalasztott választásokat a hadiállapot megszűnését követően egy hónapon belül ki kell írni.

A portál hozzáteszi: Ukrajnában a parlamenti választásokat 2023. október 29-én kell megtartani. Valószínű, hogy a szavazást a háború miatt későbbre halasztják.

(hk/obozrevatel.com)