Közel félezer kárpátaljai gyermek táncolt és zenélt együtt egy héten át

2023. június 27., 14:32 , 1165. szám

Immáron 27. alkalommal szervezték meg a Kárpátaljai Népzene-, Néptánc- és Kézművestábort, az országban kialakult helyzetre való tekintettel idén másodszor a sátoraljaújhelyi Rákóczi-tábor adott neki otthont. A Pál család által életre hívott népzene- és néptánctábor nagy népszerűségnek örvend nemcsak vidékünkön, de az anyaországban is.

A június 18–24. között megtartott eseményen közel félezer kárpátaljai néptáncos, népzenész és kézműves sajátíthatta el a népzene, a néptánc, a népi ének és a kézművesség fortélyait a Kárpát-medencében is ismert mesterektől. A táborban többek között most is a Magyar Állami Népi Együttes művészei, valamint Szalonna és Bandája zenészei oktatták a gyermekeket. A hét folyamán a táncosok magyarpalatkai, szilágysági, szatmári és mezőföldi táncokkal, míg a zenészek füzesi, bukovinai énekekkel és sok más tájegység dallamvilágával ismerkedtek meg, de számos más programmal is várták a gyerekeket a szervezők. Az eseményen 13 kárpátaljai település 14 műhelye vett részt, amelyek egyben a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja mentorprogramjának is résztvevői immáron több éve.

A táborzáró gálaműsoron Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntötte az egybegyűlteket, aki örömmel konstatálta, hogy a nehézségek ellenére közel félezer lelkes kárpátaljai fiatal vehetett részt a táborban. Mint mondta: sajnos nem lehet most mindenki jelen, de azon fognak dolgozni, hogy jövőre a Hagyományok Háza Hálózat mentorprogramjában részt vevő mind a 800 gyermek eljöhessen a táborba, akár két turnusban is. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az anyaország továbbra is elkötelezett a kárpátaljai magyarság támogatása mellett.

Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja vezetője elmondta: „27 évvel ezelőtt indítottuk útjára először a Kárpátaljai Népzene-, Néptánc- és Kézművestábort, akkor még teljesen anyaországi oktatókkal. Ma már olyan a felhozatal, hogy nemcsak anyaországi oktatók tanítanak, hanem kárpátaljaiak is. Mivel nagy igény van a táborra, semmiképp nem szerettük volna, hogyha megszakad a folyamat, köszönet a Rákóczi-tábornak, akik befogadtak és helyet adtak számunkra, de hosszú távon szeretnénk újra visszatérni majd Péterfalvára. Jelenleg elértük azt a szintet, hogy a kárpátaljai gyermekek már szabadon táncolják a különböző tájegységek táncait. Ez hatalmas előrelépés, a magyar népi kultúra pedig megtartó erővel bír, amely most különösen fontos, ezekben a nehéz időkben.”

A tábor keretében megrendezték a VII. Kárpátaljai Táncházzenészek Találkozóját is, melyen Szalonna és Bandája, valamint hat kárpátaljai népi zenekar is bemutatkozott: a Sodró együttes, a BorzsaVári Népi Zenekar, a Csipkés zenekar, a Cifra Banda, a Kokas Banda és a Viski Fricskák. A koncertet előadásával színesítette a Kárpátalja Néptáncegyüttes és Nagyecsedi Hagyományőrzők műsora.

A gálaműsor során a kezdő, középhaladó és haladó táncosok, zenészek és énekesek mutatták be az egy hét alatt tanultakat.

A program a Csoóri Sándor Alap, a MOL Új Európa Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg. A tábor szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja volt, a kárpátaljai diákok utazását a Volánbusz Zrt. biztosította. ve