A Timosenkóra hasonlító kolhozista nő szobrának védelmére keltek a falusiak Lemberg megyében

2023. június 21., 17:23 , 1164. szám

Június 15-én a Lemberg megyebeli Zsovkvai kistérséghez tartozó Vjazova faluban a helyi lakosok akadályozták egy kolhozista nőt ábrázoló szovjet emlékmű leszerelését. Agresszív férfiak fenyegetőzve, szidalmakat szórva vetették magukat az „aktivistákra”, ezért rendőrt kellett hívni – írja a TSZN Zahar Miljanikra, a Lemberg Megyei Tanács képviselőjére, a megyei katonai közigazgatás dekommunizációs kezdeményező csoportjának tagjára, valamint a Lemberg megye dekommunizációja projektre hivatkozva.

Az agresszív férfiak azt állították, hogy a szobornak nincs köze a kommunista rezsimhez, és hasonlít az ismert politikusra, Julija Timosenkóra (a Haza – Батьківщина párt vezetője – a szerk.). Egyikük elmondta, az ő nagyanyja is megjárta Szibériát, mégsem ellenezte soha az emlékművet, egész életében a kolhozban dolgozott.

„Vjazova nehéz közösség, amelyben egész csomó szovjet korszakbeli emlékmű van. Egy közösség, amelyben az itt maradt férfiak nem Ukrajnát védelmezik, hanem egy kolhozista nőt. Ki kellett hívni a rendőrséget” – írta Zahar Miljanik.

A kedélyek csak a rendőrök megérkezésével csillapodtak. Az emlékművet végül leszerelték. Utóbb két úttörő szobrot is leszereltek, amelyeket szintén még a szovjet korszakban állítottak a faluban.

(pszv/tsn.ua)