Ramstein–13: Újabb fegyvereket kap Ukrajna

2023. június 21., 15:33 , 1164. szám

Számos ország tett ígéretet légvédelmi rakéták szállítására Ukrajnának – közölte a múlt csütörtöki, immár tizenharmadik Ramstein formátumú találkozó eredményeit összegezve Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, akit a DW idéz.

A Pentagon feje június 15-én bejelentette, hogy a Ramstein formátumban együttműködő országok koalíciója újabb katonai segélyekről állapodott meg Brüsszelben.

„Ukrajna jelentése mellett meghallgattuk az Egyesült Államok Fegyveres Erői Európai Parancsnokságának vezetőit, akik beszámoltak a jövőbeni kiképzési tervekről (az ukrán hadsereg katonái számára – a szerk.) és a már átadott fegyverek karbantartására irányuló erőfeszítésekről, valamint arról, miként biztosítható, hogy a jövőben Ukrajna is karban tudja tartani a fegyvereket” – mondta.

Ezenkívül Austin szerint Németország és Lengyelország beszámolt az ukrán Leopard harckocsik támogatására irányuló munkáról, Hollandia és Dánia pedig arról, hol tartanak a tervekkel, ami az ukrán pilóták új generációs repülőgépekre, köztük az F–16-osokra való kiképzését illeti.

Ugyanakkor – jegyezte meg Austin – a kapcsolattartó csoport tagjai arra összpontosítottak, hogy Ukrajnának sürgősen szüksége van földi telepítésű légvédelmi rendszerekre, mivel az Oroszországi Föderáció továbbra is lövi az ország területét. Elmondása szerint az Egyesült Államok Nagy-Britanniával, Dániával és Hollandiával együtt biztosítják az Ukrajnának szánt légvédelmi rakéták finanszírozását.

A találkozót követően Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter jelentős előrelépésről számolhatott be.

„Ma nagyon fontos híreket hallottam az úgynevezett »madárkoalícióról« vagy »vadászkoalícióról«. [...] Megkaptuk partnereink kötelezettségvállalását, hogy megkezdődik a kiképzés, és közösen építjük ki ennek a vadászkonzorciumnak a struktúráját” – mondta el a miniszter, akit a Jevropejszka Pravda idéz.

Hangsúlyozta, hogy először az F–16-os vadászgépeken kezdik el a kiképzést, amelynek folyamatát Hollandia és Dánia irányítja. Később szerinte más országok is csatlakoznak.

„Mint tudják, van harckocsi-koalíciónk, légvédelmi koalíciónk, tüzércsaládunk, MLRS-családunk. Ezért teljesen meg vagyok győződve arról, hogy lesz »madárkoalíciónk«. Ez azt jelenti, hogy Ukrajna jövőbeli erői Európa keleti pajzsa és a NATO keleti pajzsa maradnak” – hangsúlyozta Reznyikov.

(szcs/dw.com/eurointegration.com.ua)