Virágterápiás foglalkozást tartott a Szent Anna Karitász Beregszászban

2023. június 19., 15:44 , 1164. szám

Lassan egy évvel ezelőtt indította el a Kárpátaljai Szent Márton Karitász azt a programját, mellyel segíteni szeretnék a belföldi menekültek beilleszkedését vidékünkön. Beregszászban a Szent Anna Karitásznál ennek keretei között magyar mint idegen nyelv órákon, kézműves- és kutyaterápiás foglalkozásokon vehettek részt a környéken szállást talált emberek, az elmúlt alkalommal pedig virágterápiás napot tartottak az anyukáknak és természetesen gyermekeinknek a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban

A programokat minden kárpátaljai karitásznál a helyi igényeknek megfelelően alakítják ki, de mégis illeszkednek a Szent Márton Karitász központi programjába.

„A Kárpátaljai Szent Márton Karitász programjainak célja, hogy az ideiglenesen itt tartózkodó embereknek olyan lelki támogatást nyújtsunk, ami által épülhetnek mind lelkileg, mind pedig fizikailag” – hangsúlyozta Zsábej Edit, a Kárpátaljai Szent Márton Karitász programkoordinátora.

„A kialakult helyzet ellenére a gyerekek nagyon fontosak számunkra, hiszen ha a gyerek jól érzi magát, akkor a családban is boldogság van” – fogalmazott Harapkó Marianna, a Beregszászi Járási Szent Anna Karitász igazgatója.

A szervezők ezen gondolat szellemében anya-gyerek programmal kedveskedtek az érdeklődőknek. És azért esett a választás épp a virágokra, hiszen aktuális, emellett nagyon nyugtató, érdekes és szórakoztató program a gyerekek és az édesanyák számára egyaránt.

A virág közvetlenül képes hatni a lelkiállapotra – vélik a program szervezői. A program során minden gyermek elkészíthette a maga virágkompozícióját édesanyjának.

Természetesen a római katolikus templom szomszédságában nem maradhatott ki a szellemi ápolás sem, így a résztvevők előbb közösen vettek részt a számukra celebrált szentmisén, majd a lelki feltöltődést szolgálta a Pásztor Ferenc-házban megtartott Rusznákok-koncert is.

A Rusznákok együttes egy munkácsi folklórzenészekből álló csapat. Az együttes idén lett 35 éves, amely idő alatt egy nagyon színes repertoárt gyűjtött össze és ad elő minden alkalommal. Gyűjteményüknek a kárpátaljai népzene és népdalok adják az alapot, számos magyar népdalt is csokrukba gyűjtöttek.

A program végén a szervezők minden résztvevőnek finom falatokkal és meglepetéssel kedveskedtek.

A karitász munkatársai a további programjaikra jelenleg is várják a jelentkezőket, hiszen úgy vélik, hogy csak a közös programok által ismerhetjük meg egymást, éppen ezért az itt szállást talált menekülteknek szervezett programokra rendszerint helyi érdeklődőket is meghívnak, hogy ezáltal is könnyebben megismerhessék egymást az emberek.

A kárpátaljai karitász munkatársai eltökéltek, és a továbbiakban is mindent megtesznek azért, hogy támogatni tudják a helyi és az ide érkezett rászorulókat mind adományok, mind pedig programok által.       

TV21 Ungvár/K. K.