Édesapák napja a nagycsaládosoknál

2023. június 19., 14:32 , 1164. szám

Az édesapák napjának időpontja, az anyák napjával ellentétben, nem egységes világszerte, viszont a legtöbb országban június harmadik vasárnapján méltatják a családfőket. A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) hagyományosan közös programmal ünnepli meg ezt a napot, amelynek idei helyszínéül ismét a Dédai-tó partját választották június 17-én.

A program célja, hogy ezen a napon kiemelt figyelmet kapjanak az édesapák, közösen megünnepeljék és megajándékozzák őket egy kis kikapcsolódással, feltöltődéssel.

„Egy család apából, anyából és gyerekekből áll. És a szervezettel fontosnak tartjuk, hogy anyák napi programunk mellett apák napi is legyen” – emelte ki Tarpai József, a KMNE elnöke.

A keresztény eszmei alapokat előtérbe helyező egyesület tevékenysége során megmutatta, hogy az Istenbe vetett hit kivezet minket a nehézségekből, és ez az eszmeiség viszi előre a közösséget is.

Alkalmaikra rendszeresen hívnak meg vendégelőadókat valamely egyházból, ezúttal Kacsó Géza, a Bátyúi Református Gyülekezet lelkipásztora vállalta a közös program lebonyolítását, aki szintén nagycsaládos, és boldog emberként tekint vissza édesapjára.

„Mielőtt a saját apaszerepünket előtérbe helyeztük volna, úgy gondolom, hogy fontos átelmélkednünk a saját édesapánkkal való kapcsolatunkat, hiszen ahogy a Szentírás is tanítja: az apa a család papja, az apa az, akinek kapcsán a gyerekben kialakul a legelső istenkép. Éppen emiatt fontos, hogy az édesapák hogyan viselkednek, hogyan vannak a családban jelen, és mennyi időt töltenek gyerekeikkel. Hiszen a gyerekek őket látva képzelik el, hogy az Isten milyen lehet. Ezért nagyon fontos, hogy mi, édesapák milyen képet mutatunk” – fogalmazott Kacsó Géza elmélkedésében.

„A nagycsaládok azért fontosak, mert több gyereket vállalnak, ha pedig több gyermeket nevelnek, az a megmaradásunk záloga lehet” – tette hozzá a lelkipásztor.

A programon az édesapák a lelki feltöltődés mellett fizikailag is kikapcsolódhattak, közös sasliksütést szerveztek, amely a szabadban töltött idővel párosulva mindenki számára igazi kikapcsolódás volt.

„Ezekre az alkalmakra szükségünk van, és azt gondolom, fontos a megmaradásunk szempontjából is, hogy erős vár legyen a család, és az apák szilárd támaszai lehessenek a feleségüknek, gyermekeiknek” – mondta az egyesület elnöke.

A háború miatt sokáig kérdéses volt, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan közösségben ünnepelhetik-e az apák napját, illetve az esős időjárás miatt a helyszín sem volt biztos, azonban a szervezők és a résztvevők is úgy vélik, hogy bármilyen is az időjárás, a programot mindenképp megtartják, hiszen ez is egy üzenet, hogy ez a nap fontos számukra.

A nagycsaládosok egyesülete számos lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra és a közösségi élet erősítésére.

„Egymás hite és terhének viselése által megerősödünk, látjuk azt, hogy sokan ugyanazokkal a gondokkal küzdenek, és megleljük egymásban, beszélgetéseinkben a saját problémáink megoldásait” – fogalmaztak a program résztvevői.

Az egyesületnél továbbra is várják a nagycsaládosok jelentkezését, akik tagjai szeretnének lenni annak a keresztény eszmei alapokat előtérbe helyező közösségnek, amely idén már csaknem ezer tagcsaládot számlál.

TV21 Ungvár/K. K.