I. Nagybégányi Kistérségi Gyermeknap

2023. június 17., 15:44 , 1164. szám

Első alkalommal tartottak közös kistérségi gyermeknapot a nagybégányi központú önkormányzatban. Az eseménynek a beregdédai K2 Club udvara adott otthont június 15-én.

„A gyermek áldás, a gyermek öröm a nehéz hétköznapjainkban, a gyermek boldogság, a gyermekeink a jövő” – emelte ki a program megnyitóján Nagy Anna, a Nagybégányi kistérség polgármestere. „Szeretnénk, ha a gyerekek jól éreznék magukat, a világ minden gondjától felszabadultan tudnának játszani, egymásnak örülni és ismerkedni” – tette hozzá a polgármester.

A program során a kistérség iskoláiból érkezett fiatalok egymás után mutathatták be tudásukat a színpadon. A Nagybégányi kistérség mind a hét településéről érkeztek fiatalok, több mint ötszáz gyerek vett részt az eseményen.

Ahogy mindenhol Kárpátalján, így a Nagybégányi kistérségben is nehéz évet zártak az oktatási intézmények.

„Kistérségünkben hivatalosan is véget ért a 2022/23-as tanév. Ez nagyon nehéz időszak volt a kistérségünk oktatása számára, hiszen az egész tanév háborús körülmények között telt. Nagyon sok áramkimaradással és a légiriadók miatti nehézségekkel kellett megküzdenünk, de a kistérségi vezetésnek köszönhetően generátorokat és invertereket is be tudtunk szerezni, így a jelenléti oktatás folyamatos volt nálunk” – fogalmazott Marianna Dublej, a Nagybégányi Kistérségi Tanács Oktatási, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sportosztályának vezetője.

Ezeket a tanév során átélt nehézségeket igyekeztek elfeledtetni a szervezők minden résztvevővel, akiknek számos szórakoztató programban volt részük a tűzoltó-bemutatótól kezdve a kézműves-foglalkozásokig.

„Szükség van ezekre a rendezvényekre is, hiszen kell egy-egy ilyen alkalom, amikor a családok ki tudnak kapcsolni a hétköznapi gondokból és jól érzik magukat együtt” – vallják a szervezők.

A Nagybégány környéki településeken korábban sok hagyományőrző fesztivált és rendezvényt tartottak még a Covid-járvány és a háború előtt, például Kisbégányban is, ahol a KMKSZ közreműködésével több alkalommal ciberefesztivált szerveztek.

„A mai rendezvényünk ajándék, hiszen minden gyermeknek joga van a békés, boldog életre. Ezért is szerveztünk gyűjtést az Ukrán Fegyveres Erők részére. A nap folyamán tomboláztunk is, és az ebből befolyt összeget szintén a honvédeink számára adjuk át. Emellett a fiatalok minden kirendeltségünkben rajzokat készítettek, ezeket is ma gyűjtöttük össze, és elküldjük az adományokkal együtt, hogy érezzék katonáink a támogatásunkat” – fogalmazott Marianna Dublej.

Az első alkalommal megszervezett gyermeknap hatalmas siker volt, hiszen minden résztvevő örömteli hangulatban és élményekkel feltöltődve térhetett haza. A szervezők a jövőben számos hasonló programot szeretnének szervezni a kistérség lakosai számára.

TV21 Ungvár/K. K.