Az ukránok 78%-ának van munkája Lengyel­országban

2023. június 10., 19:19 , 1162. szám

Lengyelországban az ukránok 78%-a dolgozik, 56%-uk küld haza pénzt Ukrajnába. A „nem munkaképes korú” ukránok aránya a szomszédos országban 4% – derül ki az „Ukrajna polgárai a lengyel munkaerőpiacon. Új kihívások és kilátások” című tanulmány adataiból, amelyeket az Ukrinform ismertet.

A felmérés készítőinek – az EWL Migrációs Platform, az EWL Migránsok Munkaerőpiaci Támogatási Alapja és a Varsói Egyetem Kelet-Európai Tanulmányok Központja – tájékoztatása szerint a válaszadók 60%-a háború előtti migráns, 40%-a 2022. február 24. után érkezett háborús menekült volt.

Kiderült, hogy a háborús menekültek körében alacsonyabb a foglalkoztatottak aránya, mint a migránsok között: 71% a 83%-kal szemben. Az álláskeresés során a munkaadók magas elvárásai (37%) és a korlátozott mobilitás (28%) jelentik a legnagyobb problémát a lengyelországi ukránok számára.

A felmérés szerint minden harmadik ukrán (35%) végez a képzettségének megfelelő munkát. A háborús menekültek fele mondta ugyanakkor, hogy az általuk végzett munka nem felel meg a képzettségüknek.

Megjegyzik, hogy minden negyedik Lengyelországban élő ukrán állampolgár az elmúlt év során más munkát keresett a köztársaságon kívül, leginkább Németországban (64%) és Csehországban (23%) érdeklődtek a munkalehetőségek iránt.

Emellett az ukránok 17%-a fontolgatja, hogy vállalkozásba kezd Lengyelországban. A legnépszerűbb ágazatok: szolgáltatás, építőipar, kereskedelem, informatika.

A tanulmány készítői hangsúlyozták, hogy szinte minden lengyelországi ukrán – 83 százalék – úgy nyilatkozott, hogy támogatja szülőföldjét. A leggyakrabban ez adomány az Ukrán Fegyveres Erőknek és pénzküldés a hozzátartozóknak. Annak az 56%-nak a fele, aki pénzt küld Ukrajnába, havonta 301 és 1 000 złoty (66–221 euró) közötti összeget utal át.

Az ukrán Ideiglenesen Megszállt Területek Reintegrációs Minisztériuma azt emelte ki a felmérésből, hogy bár a munkaképes menedékkérők többsége elhelyezkedett Lengyelországban, csaknem a kétharmada azoknak, akik az orosz agresszió miatt kényszerültek elhagyni Ukrajnát, azt tervezi, hogy a közeljövőben visszatér hazájába – mutat rá a TSZN. Közülük minden negyedik (24%) kifejezésre juttatta szándékát, hogy a harcok végét meg sem várva visszatér Ukrajnába.

A válaszadók a hazatérésre ösztönző tényezők között jelölték meg Ukrajna csatlakozását az EU-hoz (57%) és a NATO-hoz (47%), a bérszínvonal emelkedését (54%) és az otthon maradt családtagokkal való újraegyesülés lehetőségét (48%).

A felmérést Varsóban, Krakkóban, Wrocławban, Gdańskban, Poznańban, Lublinban, Rzeszówban, Bydgoszczban, Gorzówban, Łomżában, Tarnówban, Tczewben, Opoléban, Ustrońban, Szydłówkában és Wadowicében végezték március elején személyes interjúk formájában, ukrán nyelven 500 fős mintán.

 (pszv/ukrinform.ua/tsn.ua)