Az építési „amnesztiá­ról”

2023. június 6., 12:08 , 1161. szám

„Jó néhány éve már annak, hogy építettem az udvarra egy garázst és fölé egy kis szobácskát, de engedély nélkül. Van lehetőség regisztrálni az épületet? Nem fognak megbüntetni? Úgy tudom, korábban volt építési amnesztia, vagyis nem bírságolták meg az engedély nélkül építkezőket.”

– A rövid válasz: van lehetőség az építési engedély nélkül emelt épületek üzembe helyezésére.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy mi a probléma a hatóságok engedélye nélkül épült ingatlanokkal. Az ilyen épület építőjének vagy építtetőjének nincs a tulajdont igazoló okirata, ami azt jelenti, hogy nem rendelkezik vele szabadon, például nem tudja eladni vagy örökségként továbbadni, ha szükséges. Az épület/építmény tulajdonjogi helyzetének rendezéséhez az első lépés a hatósági engedélyeztetés. Ezen túlmenően az ilyen ingatlan tulajdonosát bármikor megbírságolhatja Ukrajna Építészeti és Várostervezési Állami Felügyelete (a továbbiakban: DIAM), és akár az épület lebontását is elrendelhetik.

Mintegy zárójelben jegyezném meg, hogy az ilyen helyzetek nem mindig, illetve nem kizárólag a polgárok mulasztása miatt állnak elő. Gondot okozhat például, ha a településnek nincs érvényes területrendezési terve, ami viszont bizonyos esetekben lehetetlenné teszi az építési engedély kiadását. Ugyanakkor egyes jogászok a vonatkozó jogszabályra («Про регулювання містобудівної діяльності», 39. cikkely) hivatkozva azon a véleményen vannak, hogy a területrendezési terv hiánya nem lehet akadálya a már befejezett épületek regisztrálásának.

Az elmúlt években a hatóságok több ízben is lehetőséget adtak a korábban engedély nélkül emelt építmények szankciómentes legalizálására. Az ilyen rendelkezéseket emlegetik az emberek építési amnesztiaként. Az építési amnesztiák általában egy meghatározott időszakra szóltak. A legutóbbi azonban, amely 2018. augusztus 31-én lépett életbe, határidő nélküli, s ma is hatályos («Порядок проведення технічного обстеження і прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, будівель і споруд сільськогосподарського призначення, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1), збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт», затверджено наказом Міністерства регіонального розвит­ку, будівництва та житлово-комунального господарства України 03 липня 2018 року № 158).

A szóban forgó építési amnesztia valójában egy egyszerűsített eljárás többek közt a legfeljebb 100 m2 alapterületű építmények, családi házak (tanyák), kerti lakok és vidéki nyaralók, valamint a mellék-/háztáji (gazdasági) épületek és egyéb építmények üzembe helyezésére, amennyiben az 1992. augusztus 5. és 2015. április 9. közötti időszakban épültek (építési engedély nélkül), feltéve, hogy a megfelelő rendeltetésű telken emelték azokat, s a földterület az építtető tulajdona, vagy földhasználati joggal rendelkezik. Vagyis arra nincs lehetőség, hogy például a szántóföldként nyilvántartott földrészlegen emelt építményt bejegyezzék, viszont a portán emelt garázs bejegyzésének nincs akadálya, ha egyébként megfelel az építési előírásoknak.

Ez az amnesztia a 2011. március 12. előtt épült mezőgazdasági épületekre és építményekre is kiterjed (ezekre nem vonatkozik a 100 m2-es alapterület-korlát). Van némi eltérés a vonatkozó jogszabályok és rendeletek között az amnesztia hatálya alá eső gazdasági és háztáji épületek alapterületét illetően, úgyhogy mielőtt megindítanánk az eljárást, érdemes rákérdezni a hatóságnál, illetve a szakembereknél, hogy ők miként értelmezik a törvényt.

A fentebb említett eljárási rend a DIAM-hoz benyújtandó dokumentumok tételes listáját is tartalmazza. A dokumentumok benyújthatók személyesen a Közigazgatási Szolgáltató Központokon (ЦНАП) keresztül, vagy megküldhetők postai úton, esetleg elektronikus formában a Gyija portálon keresztül.

Az amnesztia alá eső épület nyilvántartásba vételéhez nem szükséges építési engedély. Kötelezően benyújtandó dokumentum viszont a műszaki leírás (техпаспорт), amihez el kell végeztetni az épület műszaki felmérését. Vegyük figyelembe, hogy a tehpaszport „érvényességi ideje” számos épülettípus esetében csupán egy év!

Egyébként a dokumentumok digitális formában történő benyújtásával a polgár nemcsak időt takaríthat meg, hanem csökkenti annak valószínűségét, hogy a hivatalnokok valamilyen hiányosságra hivatkozva visszadobják a kérelmét, hiszen a Gyija gyakorlatilag minden, az ilyenkor megkövetelt deklaráció kitöltéséhez szükséges adatot automatikusan kér le az állami nyilvántartásokból.

Az illetékes hatóság a szükséges dokumentumok hiánytalan benyújtásától számított 10 munkanapon belül végzi el az üzembe helyezést.

Jelenleg ingyenesen lehet élni az építési amnesztia lehetőségével. Vagyis nincs semmiféle hatósági illeték, eljárási díj stb., csak a tehpaszport, bizonyos esetekben a műszaki szemle jegyzőkönyvének elkészítéséért kell fizetni. Azonban 2022. december 13-án a parlament elfogadta az 5655. számú törvénytervezetet, amely megváltoztatja az építési amnesztia feltételeit és eljárását. Az elnök még nem írta alá a jogszabályt, de ha megteszi, 2024-től adminisztrációs díjat vezethetnek be az eljárásért, s az sem kizárt, hogy bírságot is kivethetnek az engedély nélkül épült ingatlan tulajdonosára.

                hk