Gólyafészek akadályozza a szovjet emlékmű leszerelését Lemberg megyében

2023. május 11., 09:27 , 1158. szám

A Lemberg megyei Peremisljani területi közösséghez tartozó Brjuhovicsi faluban nem tudnak leszerelni egy szovjet emlékművet a tetejére rakott gólyafészek miatt. A kezdeményező csoportnak meg kell várnia az őszt, amikor is a madarak elköltöznek – jelentette a zaxid.net Anna Hericsre, a Lemberg Megyei Katonai Közigazgatás dekommunizációs munkacsoportjának titkárára hivatkozva.

„Valamikor júniusban kelnek ki a gólyafiókák. Meg kell várni az őszt, amikor elrepülnek a vándormadarak rajával. Ezután a fészket autókerékre lehet helyezni és átvinni egy fára. Most a fészek ehhez a figurához van rögzítve, nem lehet leverni” – magyarázta Anna Herics.

A brjuhovicsi szovjet emlékmű a Haza Anyácska betonalakja, fölötte két betonlúddal, erre a kompozícióra rakták fészküket a madarak. Az emlékmű talapzatára a „Senki nincs elfeledve, és semmi nincs elfeledve” feliratot vésték, továbbá a második világháborúban elesettek neveit.

A Peremisljani területi közösség egyike azoknak Lemberg megyében, ahol a legtöbb – kilenc – szovjet emlékmű található. A helyi tanács még a döntést sem hozta meg a leszerelésükről, írja a zaxid.net. Május 4-én mégiscsak leszerelték az egyiket Kosztenyiv faluban. A szovjet megszállók által állított emlékművön mostanáig rajta volt a felirat: „Az ukrán burzsoá nacionalisták kezétől elesett polgároknak”. Helyére a lakosság keresztet szándékozik állítani az elesett ukrán hősök emlékére. A közelben már kialakítottak egy emlékhelyet a Mennyei Század hőseinek és az orosz–ukrán háborúban elesett falubelinek.

Összességében Lemberg megyében a dekommunizációval foglalkozó munkacsoport a szovjet rezsim további 160 emlékművét-emlékjelét számolta össze. A tervek szerint az év végéig eltávolítják valamennyit.

(hk/zaxid.net)