Az államfő találkozott a Velencei Bizottság küldöttségével

2023. május 9., 17:30 , 1158. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt pénteken megbeszélést folytatott az ukrajnai látogatásra Kijevbe érkezett Joggal a Demokráciáért Európai Bizottság (Velencei Bizottság) küldöttségével – közölte a Jevropejszka Pravda az Elnöki Hivatalra való hivatkozással.

A tájékoztatás szerint az államfő a Velencei Bizottság szakértőivel elsősorban az Alkotmánybíróság reformjáról tárgyalt, a bírói tisztségre jelöltek kiválasztásának eljárásairól.

„Tudatában vagyunk a felelősségünknek, ami a verseny tisztességes és átlátható lebonyolítását illeti. Ezt várja és követeli az ukrán nép” – jelentette ki az államfő a találkozón.

A felek megvitatták az oligarchaellenes és a nemzeti kisebbségekről szóló törvényeket is. Volodimir Zelenszkij megerősítette a további együttműködést Ukrajna és a Velencei Bizottság között „az európai normáknak megfelelő hatékony reformok biztosítása érdekében”.

Korábban a Velencei Bizottság képviselői találkoztak Ruszlan Sztefancsukkal, a Legfelső Tanács elnökével és Olha Sztefanisinával, az európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettessel.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, Sztefanisina a Velencei Bizottság érkezése előtt közölte, az ukrajnai látogatást követően a szakértők elkészítik a végleges véleményt az ukrán alkotmánybíróságról szóló törvényjavaslatról, amelyet a parlament május végéig elfogadhat.

(szcs/eurointegration.com.ua)