Újabb három vetélkedőt tartott a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség

2023. május 8., 10:34 , 1158. szám

A Drávai Gizella és az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati, valamint a fizika tantárgyi vetélkedővel folytatódott a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) tantárgyi vetélkedőinek második fordulója. A megmérettetéseknek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) adott otthont május 6-án.

Már harmadik hete zajlanak a KMPSZ által szervezett tantárgyi vetélkedők második fordulói. Idén harmadik éve, hogy a pedagógusszövetség két fordulóban szervezi meg a hagyományos vetélkedőit. Az első fordulókban 12 tehetségközpontban közel négyezer diák részvételével zajlottak a versenyek. A vetélkedők második fordulóján azok a diákok vehettek részt, akik az első fordulón elért átlageredmény feletti pontszámot értek el, összesen mintegy ezerhatszáz diák – tudtuk meg Fodor Évától, a KMPSZ irodavezetőjétől.

A pedagógusszövetség a vetélkedők tesztfeladatainak elkészítésére a Rákóczi-főiskola tanárait kérte fel a jelenleg érvényben lévő általános és középiskolai, valamint a tehetséggondozó oktatási intézmények követelményrendszerére épülő ismeretanyag felhasználásával.

A KMPSZ vetélkedői között az egyik legnagyobb múltra visszatekintő megmérettetés az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny, amelyet idén immár 23. alkalommal szerveztek meg.

„A verseny Magyarországról, pontosabban Sátoraljaújhelyből indult, és úgy is nevezhetnénk, mint az anyanyelvi versenyek királynője” – fogalmazott az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati versennyel kapcsolatban Szántó Edit, az Anyanyelvápolók Kárpátaljai Szövetségének elnöke, valamint hozzátette: „ellenben nem a legnépszerűbb, hiszen fokozottan összetett és nehéz, emellett bizonyos fajta tehetséget is igényel”.

A hét végén lebonyolított három verseny közül a Drávai Gizella nyelvhasználati vetélkedőn vettek részt a legtöbben.

Drávai Gizella magyartanár a XX. századi Beregszász egyik meghatározó, autonóm gondolkodójának számított, aki tanított a járás elemi iskoláiban, a Beregszászi 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskolában, valamint nyugdíjba vonulásáig a Beregszászi 6. Sz. Általános Iskolában.

„Öröm azt látni, hogy ennyi fiatal érdeklődik a helyes nyelvhasználat iránt, és évről évre egyre több gyerek vesz részt az anyanyelvi versenyeken” – emelte ki Hutterer Éva, a II. RF KMF Pedagógia és Pszichológia Tanszékének tanára, a vetélkedő főszervezője.

A KMPSZ munkatársai és a vetélkedők szervezői szerint a versenyek egyfajta ösztönző erővel hatnak a gyerekekre. Egyrészt nagyon szeretnek egymással találkozni, egyfajta közösségi élményük is van ezáltal, másrészt maga a megmérettetés lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy összehasonlíthassák saját teljesítményüket más diákokéval.

A versenyek eredményeit az értékeléseket követően néhány napon belül töltik fel a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség honlapjára (www.kmpsz.uz.ua).

A következő hetekben folytatódnak a KMPSZ tantárgyi vetélkedői.

TV21 Ungvár\K. K.