Újabb segítségnyújtás a Máltai Szeretetszolgálat és a KHÖT jóvoltából

2023. május 5., 15:46 , 1158. szám

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatnál (BJMSZ) a háború kezdete óta a magyarországi és más országokból érkező felajánlásoknak köszönhetően eddig több ezer tonna segélyt fogadtak, amelyeket folyamatosan továbbítanak Kárpátalja, valamint Belső-Ukrajna számos településére.

A szeretetszolgálat munkatársai a kárpátaljai rászorulók mellett igyekeznek olyan kéréseket is teljesíteni, amelyek a háború sújtotta területekről érkeznek, így juttattak el már több szállítmányt a Kijevi, Harkivi, Zaporizzsjai, Herszoni, valamint a Donyecki területre is.

„Az adományozóinknak hála folyamatosan dolgozunk. Az elmúlt hónapban már több szállítmányt is indítottunk nemcsak hágón túlra, hanem hágón innen is” – számolt be Makuk János, a BJMSZ elnöke.

A mostani alkalommal egy teljes kamion, harminchárom raklapnyi tartós élelmiszer és higiéniai eszköz indult útnak azon a személyek számára, akiket kitelepítettek Melitopol városából.

A szállítmányok célba juttatását minden alkalommal a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) segíti.

A KHÖT-nek a Belső-Ukrajnába történő szállításaiban, akárcsak korábban, most is az Összukrajnai Önkormányzatok Társulása volt segítségére, akikhez a közelmúltban érkezett megkeresés a zaporizzsjai „Brattya” Jótékonysági Alapítványtól.

„Továbbra is szorosan együttműködünk az Összukrajnai Önkormányzatok Társulásával, és keressük azokat a lehetőségeket, hogy miként tudunk segíteni azokon a területeken, ahol jelenleg is kritikus a helyzet” – fogalmazott Hires-Szabó Éva, a KHÖT irodavezetője.

A KHÖT, az Összukrajnai Szövetség, valamint a „Brattya” Jótékonysági Alapítvány és a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat között még 2022 júliusában született együttműködési megállapodás. Ennek révén a kárpátaljai szervezetek már tucatnyi alkalommal támogatták a frontvonal környéki rászorulókat a zaporizzsjai szervezeten keresztül.

„A humanitárius segélyezés folyamatos, azonban egyre többeknek van szüksége támogatásra, hiszen egyre többen hagyják el a Melitopoli térséget” – tudatta Olekszandr Szvisztun, a „Brattya” Jótékonysági Alapítvány elnöke, aki mindemellett őszinte háláját fejezte ki a partnereknek, akik folyamatosan támogatják nemcsak Melitopol, hanem Zaporizzsja megye egészét.

A párbeszéd a szervezetek között folyamatos, akik azért dolgoznak, hogy közös összefogással a későbbiekben is tudjanak segíteni ott, ahol arra a legnagyobb szükség van.

TV21 Ungvár/K. K.