Osztrák delegáció érkezett Ungvárra

2023. május 3., 12:50

Kárpátalja vezetése megbeszélést tartott az uniós ország parlamentjének képviselőjével és tisztségviselőivel Robert Laimer, az Osztrák Nemzeti Tanács képviselőjével az élen.

Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy ma Ukrajna nemcsak függetlenségéért és szuverenitásáért küzd. Magas áron védi az egyetemes emberi értékeket és a demokratikus európai eszméket – a jogot, a szabadságot és az igazságosságot.

„A háború, amelyet Oroszország több mint 9 éve indított, népirtás, mert gonoszságot, terrort és halált hoz. Ebben a küzdelemben rendkívül fontos az ukránok nemzetközi támogatása” – jegyezte meg.

Viktor Mikita köszönetét fejezte ki Ausztria parlamenti képviselőinek azért, hogy hivatalosan elismerték az éhínséget a sztálinista rezsim bűneként, és felszólított az Ukrajnának nyújtott segélyek növelésére a XXI. század agresszora feletti lehető leggyorsabb győzelem érdekében. Tájékoztatott továbbá a kárpátaljai helyzetről, a kényszeráttelepültek ellátásáról, a vállalkozások áttelepítéséről az ország más régióiból, a gazdasági szektor fejlesztéséről és a szociális védelemről háborús körülmények között.

Robert Laimer, az Osztrák Nemzeti Tanács képviselője megjegyezte, hogy Putyin Oroszországának támadása a második világháború utáni legnagyobb civilizációs kihívás és bűnözés, ezért fontos, hogy ezt ne csak Európa, hanem az egész világ megértse és támogassa Ukrajnát.

Robert Laimer biztosította, hogy Ausztria folytatni fogja a segélyprogramokat azon menekültek számára, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonukat a háború miatt. Külön kiemelte, hogy országuk támogatja azokat az európai integrációs folyamatokat, amelyek Ukrajnában zajlanak.

„Köszönöm az osztrák delegációnak a látogatást és a polgárainknak nyújtott minden segítséget, különös tekintettel a menekültek foglalkoztatásának egyszerűsítésére, a lehetőségért, hogy az ukrán gyerekek ott üdülhettek, stb. Nemcsak a támogatás folytatását remélem, hanem új, fontos irányokba való kiterjesztését is” – összegzett Mikita Viktor.

(Facebook/RV)