A Világbank szerényebb ukrán gazdasági növekedésre számít 2023-ban

2023. április 14., 09:36 , 1154. szám

Ukrajna GDP-je 2023-ban 0,5 százalékkal nő, jövőre pedig 3,5 százalékos növekedés várható – derül ki a Regionális Gazdasági Szemléből, amely április 6-án jelent meg az Világbank (Vb) honlapján, s amelyet a Forbes ukrán nyelvű változata ismertet. A korábbi előrejelzés 2023-ra 3,3, jövőre 4,1 százalékos növekedést jósolt Ukrajna gazdaságának.

A Vb előrejelzése rámutat, Ukrajna gazdaságának 0,5%-os bővülése a 2022-es háborús év meredek, 29,2%-os visszaesése után következik be.

„Bár az Ukrajna által az invázió következtében elszenvedett gazdasági károk óriásiak, a fekete-tengeri ukrán kikötők blokádjának feloldása, a gabonakereskedelem újraindítása, valamint az adományozók jelentős támogatása hozzájárul a gazdasági aktivitás idei fenntartásához” – áll a jelentésben.

A Vb egy 2025-re vonatkozó előrejelzést is közzétett, amikor is Ukrajna GDP-je várhatóan 6,5%-kal nő majd.

A Forbes a hír kapcsán felidézi, hogy a Gazdasági Minisztérium szerint Ukrajna GDP-je 26%-kal (±2%) esett vissza 2023 februárjában éves szinten, ami jobb, mint a januári 32%-os (±2%) mutató. Februárban januárhoz képest valamelyest javult a helyzet az ipari termelésben és más ágazatokban – jegyzi meg a tárca.

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) a GDP legalább egy százalékpontos pótlólagos növekedésére számít 2023-ban, ezért felülvizsgálja év eleji előrejelzését – mondta el korábban Szerhij Nyikolajcsuk, az NBU elnökhelyettese az Üzleti reggeli Volodimir Fedorinnal című műsorban. A jegybank januári előrejelzése 0,3%-os gazdasági növekedést jósolt az idei esztendőre. Nyikolajcsuk szerint azonban a helyzet javulása figyelhető meg az energiaszektorban. Megjegyezte: az NBU az év végéig nem számol fennakadásokkal az áramszolgáltatásban, bár a korábbi előrejelzés készítése során még arra számítottak, hogy a kapacitáshiány a második és harmadik negyedévben is fennmarad.

„Tehát az első negyedév eredményeit figyelembe véve az idén legalább egy százalékpontnyi többlet gazdasági növekedésre számítunk” – hangsúlyozta Nyikolajcsuk.

Emellett szerinte a nemzetközi segélyezés növekedése lehetővé teheti a kormány számára, hogy nagyobb költségvetési hiányt finanszírozzon, és további fiskális lökést adjon a gazdaságnak.

 (szcs/forbes.ua)