„Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni”

2023. március 27., 09:20 , 1152. szám

Bartók Bélára emlékezve tartotta meg a művészeti iskolákban oktató pedagógusok számára szervezett konferenciáját a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) március 25-én. A rendezvénynek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) adott otthont.

Bartók Béla, a múlt század egyik legnagyobb magyar komponistája, népzenekutatója száznegyvenkét éve, 1881. március 25-én született. A KMPSZ az ő emlékére és tiszteletére tartott konferenciát. Az alkalmon azok a kárpátaljai művészeti iskolákban oktató pedagógusok vehettek részt, akik magyar nyelven oktatják a növendékeket. A rendezvény központi témája a zeneszerző munkássága és a kárpátaljai néphagyományok megőrzése volt.

A rendezvényre Kárpátalja 13 művészeti iskolájából 63 zenepedagógus érkezett. Az előadások témájának meghatározásakor a szervezők kiemelt figyelmet fordítottak a tehetséggondozásra.

Az esemény kezdetén Kepics Andzselika, a KMPSZ művészeti szekciójának vezetője köszöntötte a megjelenteket.

„Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni” – John Lennon ezen idézetével köszöntötte a résztvevőket Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke. Felszólalásában kiemelte, hogy ezekben a nehéz időkben a zene segít megnyugodni és elfelejteni a mindennapi gondokat. A kárpátaljai magyar pedagógusokat tömörítő szervezet támogatja a művészeti és népművészeti oktatást, ennek egyik platformja ez a konferencia – hangsúlyozta.

„Fontosnak tartjuk, hogy a kultúrában dolgozó pedagógusok is részt vegyenek a közös gondolkodásban, az együtt gondolkodásban, és hozzájáruljanak ahhoz, hogy az itt élő gyerekek fejlődése minél teljesebb és kerekebb legyen” – emelte ki az elnök asszony.

Mindemellett azt kívánta a részt vevő pedagógusoknak, hogy tanítsák meg a gyerekeknek érteni és értékelni a zenét, hisz ez az önkifejezés egyik eszköze.

A köszöntők után Fring Erzsébet, a Beregszászi Horváth Anna Gimnázium művészettanára tartott előadást Csak tiszta forrásból címmel, melyben kiemelte Bartók Béla életének és munkásságának fontosabb állomásait, új megvilágításba helyezve zenei örökségét.

„Kárpátalján Bartók Béla több alkalommal gyűjtött népdalokat, ennek köszönhetően ma szinte minden népzenei tehetségkutatón felcsendülnek olyan dallamok, amelyek talán mára már feledésbe merültek volna” – hangsúlyozta előadásában Fring Erzsébet, valamint kiemelte: „Bartók zenéje érinti meg legmélyebben az egyszerű embert, hiszen az ének az egyszerű emberek lelkéből indul ki, Bartók Béla pedig azokat gyűjtötte.”

Az előadás után a résztvevők népdalokat hallgathattak Bartók Béla gyűjtéséből, melyeket Kokas Erzsébet, a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola népiének-oktatója adott elő.

A konferencia záróakkordjaként Bartók Béla művei csendültek fel a művészeti iskolák oktatói, valamint növendékei előadásában.

A KMPSZ az elmúlt évtizedben sokat tett a művészeti oktatás fejlesztése érdekében. „Ugyanakkor van még min dolgoznunk, hogy a zeneoktatás és művelődés tanterveibe beépüljenek a magyar nemzeti értékek is, hiszen még nem minden intézményben van megfelelő képesítéssel rendelkező zenepedagógus” – számolt be Orosz Ildikó.

A program megvalósulását Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

TV21 Ungvár/K. K.