Miniszter: Az oroszok tönkreteszik a ZAESZ berendezéseit

2023. március 6., 13:19

A Zaporizzsjai Atomerőmű (ZAESZ) Ukrajnának való visszajuttatására irányuló diplomáciai lépések eddig nem jártak sikerrel, a megszállók mindent megtesznek az erőmű megsemmisítése érdekében, és ha visszaadják is Ukrajnának, hát üzemképtelen állapotban – jelentette ki Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter, akit a korrespondent.net idéz a Kormányzati Portálra való hivatkozással.

A tárcavezető szerint Ukrajna riasztó jelzéseket kap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) a ZAESZ-ben tevékenykedő missziójától: az oroszok rendkívül szakszerűtlenül viselkednek az erőműben.

„A NAÜ-misszió megerősíti, hogy az oroszok olyan üzemmódban működtetik az erőművet, hogy a ZAESZ berendezéseinek és létesítményeinek állapota jelentősen romlik. Az az érzésünk, hogy a betolakodók egyik célja: a felszabadítás után működésképtelen állapotban hagyni itt nekünk” – mondta a miniszter.

Haluscsenko zsákutcának nevezte a helyzetet, ami az állomás Ukrajnának való visszajuttatásáról folyó tárgyalásokat illeti.

„A helyzet zsákutcába jutott. Álláspontunk, amelyet minden nemzetközi platformon hangoztatunk, abban foglalható össze, hogy a ZAESZ-szel kapcsolatos tárgyalások alapja: először, az erőmű demilitarizálása, másodszor, a Roszatom alkalmazottainak távozása a ZAESZ-ből. Harmadszor, lehetőséget kell adni az ukrán személyzetnek, hogy nyugodtan, nyomás nélkül üzemeltethessék a nukleáris létesítményt, de erre válaszul kaptunk Putyintól egy semmitmondó rendeletet, miszerint a ZAESZ »szövetségi« tulajdon, a megfelelő moszkvai bejegyzésű céggel Zaporizzsjai állomás néven” – mondta el Haluscsenko.

(korrespondent.net/Kárpátalja)