Diplomaátadó ünnepség a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumában

24 turizmus szakos diák vette át oklevelét

2023. március 5., 13:15 , 1149. szám

A beregszászi római katolikus templomban tartott diplomaátadó ünnepségen kapták meg okleveleiket a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Szakgimnáziumának turizmus szakos végzős diákjai március 3-án.

Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődött, melyen Molnár János római katolikus püspöki helynök, Marosi István görögkatolikus parochus és Margitics János református lelkész hirdette Isten igéjét.

Nemzeti imánk és a főiskola himnuszának eléneklése után a jelenlévőket Csernicskó István, a II. RF KMF rektora köszöntötte. „Ukrajnában sajnos háború dúl, és a háborúban nemcsak a múzsák, de a turizmus is hallgat. Azonban amint véget ér a háború, ismét egyre nagyobb szükség lesz jól képzett turisztikai szakemberekre, vagyis önökre, kedves végzősök” – szólt a diákokhoz beszédében azt kívánva, hogy minél előbb a gyakorlatban is kamatoztatni tudják megszerzett ismereteiket, hiszen ez azt jelentené, hogy végre elhallgattak a fegyverek, és újra béke honol.

Ünnepi beszédében Soós Katalin, a Szakgimnázium igazgatója összefoglalta a turizmus szakos diákok elmúlt 3,5 évét, mely nem volt zökkenőmentes: „Volt a közös 3 és fél évben minden: üresen kongó folyosó, maszk mögé rejtett arcok, megszakadó internetkapcsolat, szirénaterhes tanórák, sötét nappalok és esték, reménytelennek tűnő helyzetek. De megoldottuk. Most azonban véget ért közös utunk, saját ösvényre léptetek. […] Bármerre vagytok és mentek most, inspirációt, sikereket és áldást kívánunk nektek. A valóságos tarisznyátokba csak jelképes útmutatókat helyeztünk el, de a képzeletbeli útravalót a 3,5 év során kaptátok meg tőlünk. Legyen szívetek tiszta, elmétek pedig kihívásokra kész! Kitartást a továbbtanuláshoz vagy a munkához!” – helyezte a végzősök szívére.

„Ha van foglalkozás, hivatás a világban, amelynek alapfeltétele és kerete a békesség, az egymás iránti tisztelet és megértés, akkor az a turizmus” – fogalmazott köszöntőjében Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, leszögezve: „Békét kell teremteni, legyen végre vége az öldöklésnek, álljon helyre a béke, mert csak akkor lehet egymással értelmesen beszélni, és a helyi közösségek, az egymás mellett élő népek, nemzetek és országok együttműködéséért tenni.”  Kovács Zoltán hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország Kormánya 2010 óta következetesen, szisztematikusan és kitartóan képviseli a nemzetpolitikában azt az elvi és gyakorlati magatartást, amely a mai napon is megnyilvánul a Szakgimnázium, a főiskola működésében. Magyarország Kormánya a béke megteremtésében érdekelt, és abban, hogy a külhoni magyar közösségek a körülöttük élő nemzetekkel békességben, megbecsülésben éljenek. Az államtitkár biztosította a jelenlévőket, hogy Magyarország – mint ahogyan azt az elmúlt bő évtizedben is tette – a továbbiakban is meg fog adni minden támogatást, mely a kárpátaljai magyarság szülőföldön való megmaradását célozza.

Az ünnepi köszöntőket követően a végzős diákok nevében Hajdú Viktória Patrícia és Rácz Milán mondott köszönetet, majd Pércsi Lajos elszavalta Tandari Éva Ember maradj, Fiam című versét. Ezután a végzősök fogadalomtételére került sor. Az eskü szövegét Csurmán Viktória IV. évfolyamos turizmus szakos végzős olvasta elő diáktársainak.

Az oklevelek általános ismertetését követően Soós Katalin igazgató, Csernicskó István rektor, Orosz Ildikó, a II. RF KMF elnöke és Kovács Zoltán államtitkár átadták a felvonuló végzősök diplomáit.

A friss diplomásokat a harmadik évfolyamos diákok és az intézmény énekkara köszöntötte.

Záróbeszédében Orosz Ildikó aláhúzta: „A búcsú pillanata egyszerre valami új kezdetének a pillanata is. Ma búcsúzunk, de ez nem végleges búcsú, szeptembertől ugyanis minden végzős hallgatót vár a főiskola turizmus szaka, hogy még több élménnyel, tudással, tapasztalattal gazdagodjatok.”

A diplomaátadó ünnepség végén a történelmi egyházak képviselői áldást kértek a jelenlévőkre.

Csuha Alexandra