A reintegrációs minisztérium a gyermekek kényszer-evakuálását javasolja a háborús övezetekből

2023. március 4., 11:39

Az Ideiglenesen Megszállt Területek Reintegrációs Minisztériuma határozattervezetet dolgozott ki a gyermekek kényszer-kitelepítéséről a harci cselekmények sújtotta övezetekből – jelentette az Ukrajinszka Pravda (UP) a tárca sajtószolgálata nyomán.

„A határozat előirányozza engedélyezni az OVA-knak (megyei katonai közigazgatásoknak – a szerk.), hogy a katonai parancsnokság szerveivel és a kötelező evakuálást koordináló törzzsel egyeztetve határozzon a gyermekek kötelező kényszer-evakuálásáról szüleikkel vagy az őket helyettesítő személyekkel együtt” – idézi a hírportál a sajtószolgálatot.

A felszabadított területek kérdéseivel foglalkozó koordinációs törzs Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes elnökletével tartott ülésén hangsúlyozták, hogy a határozat elfogadása esetén egyes településekre vonatkozóan lehet ilyen döntéseket hozni, ahol aktív harci cselekmények zajlanak.

Ugyanakkor a szülők nem tagadhatnák meg gyermekeik evakuálását – mutat rá az UP.

Az Interfax–Ukrajina hírügynökség tudósítása szerint Denisz Smihal miniszterelnök egy sajtótájékoztatón jelezte, a kormány jövő héten dönthet a kényszer-evakuálás kérdésében.

(pravda.com.ua/interfax.com.ua/Kárpátalja)