Ukrajna a gabonaegyezmény meghosszabbítására szólította fel az ENSZ-t és Törökországot

2023. március 2., 08:45

Ukrajna felhívással fordult az ENSZ-hez és Törökországhoz a gabonaexport-megállapodás meghosszabbításáról szóló tárgyalások megkezdése érdekében, de nem érkezett válasz – jelentette az RBK–Ukrajina a Reutersre való hivatkozással.

A kiadvány szerint a múlt héten Jurij Vaszjkov ukrán közösség-, terület- és infrastruktúra-fejlesztési miniszterhelyettes kijelentette, Kijev minden felet fel fog kérni, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat a megállapodás meghosszabbításáról legalább egy évvel.

„Küldtünk egy levelet, amelyben kértük, hogy kezdjenek el foglalkozni ezzel a problémával, mivel hamarosan március 18-a van, de egyelőre nem kaptunk semmilyen visszajelzést” – mondta el a Reuters forrása.

Mint ismeretes, tavaly júliusban Ukrajna és Oroszország részvételével, az ENSZ és Törökország közvetítésével jött létre a gabonaegyezmény, amely lehetővé tette a gabonaexport újraindítását a fekete-tengeri kikötőkből azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz diktátor hadereje zárlat alá helyezte azokat.

A megállapodás alapján Ukrajna havonta közel 3 millió tonna mezőgazdasági terméket exportál, de Vaszjkov elmondta, hogy Ukrajna havi 6 millió tonnát tud majd exportálni az Odessza megyei kikötőkből, és ezt 8 millió tonnára növelheti, ha csatlakozik Mikolajiv.

(rbc.ua/Kárpátalja)