Egy éve dúl a háború: Sajtótájékoztatót tartott az elnök

2023. február 28., 17:30 , 1148. szám

Volodimir Zelenszkij nagyszabású sajtótájékoztatót tartott Oroszország teljes körű ukrajnai inváziója megindulásának évfordulója alkalmából február 24-én. Az ukrán elnök két és fél órán keresztül válaszolt a hazai és külföldi újságírók kérdéseire.

A legtöbb kérdés a külföldi médiától érkezett, s Kijev nemzetközi kapcsolataira vonatkozott.

Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott Ukrajna szövetségeseinek, akik a háború kezdetétől támogatják az országot, köztük az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Lengyelországnak és a balti államoknak. Ugyanakkor jelezte, hogy más kontinensek országainak támogatását is igyekszik megszerezni – elsősorban Latin-Amerikában és Afrikában –, kész felkeresni ezeket az országokat.

Ismét szóba került a Putyinnal folytatandó tárgyalások lehetősége. Egy török újságíró kérdésére, hogy tárgyalóasztalhoz ülne-e az orosz államfővel, ha Erdogan török elnök megszervezne egy ilyen találkozót Ankarában, Zelenszkij mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy Erdogan „több fontos dolgot tett Ukrajna érdekében”. Példaként említette a „gabonaszerződés” megkötését és az Azovsztal fogságba esett védőinek kiszabadítását.

„Még a háború előtt beszéltünk erről. Mondtam neki [Erdogannak]: ültesse Putyint tárgyalóasztalhoz, nem engedhető meg a teljes körű háború kockázata. Akkor nem tudta megtenni ezt – és nem csak ő... Most úgy gondolja, hogy meg tudná. Most viszont mi nem tudjuk. Ez [Putyin – a szerk.] már nem ugyanaz az ember. Nincs ott kivel beszélni” – idézi Zelenszkijt a Jevropejszka Pravda.

Az ukrán elnök figyelmeztetett, ha Oroszországot nem állítják meg Ukrajnában, akkor továbbmegy, és behatol a NATO területére, többek között a balti országokba. Hogy ez ne fordulhasson elő, arra buzdította a nyugati partnereket, hogy ne hagyják abba Ukrajna támogatását, különben „fiaikat és lányaikat” kell harcba küldeniük.

Zelenszkij kitért a Kínával fenntartott kapcsolatokra és a Hszi Csin-ping elnök által javasolt béketervre is. Az elnök jelezte, nem tekinti a javaslatot béketervnek. Véleménye szerint béketervet csak annak az országnak kellene bemutatnia, amelynek területén háború dúl, vagyis Ukrajnának. Ugyanakkor hangsúlyozta, Hszi Csin-ping javaslata fontos jelzés arra vonatkozóan, hogy Kína kész megvitatni a háború befejezésének lehetőségeit.

„Hinni akarom, hogy Kína az igazságos béke pártján áll majd, ami azt jelenti, hogy a mi oldalunkon. [...] Nagyon akarom hinni, hogy Kína nem fog fegyvereket szállítani Oroszországnak, és ez nagyon fontos számomra, ez az első számú pont” – jegyezte meg Zelenszkij, akit a BBC News Ukrajina idéz.

A sajtótájékoztató egyetlen pillanatát, mely a háború előtti, belpolitikai vitáktól terhes napokat idézte, a Petro Porosenko volt elnökhöz köthető 5-ös csatorna újságírójának kérdése eredményezte. Az Ukrajinszka Pravda (UP) beszámolója szerint az újságíró mindenekelőtt felemlegette az elnöknek, hogy a Porosenko befolyási szférájához tartozó tévécsatornákat „kizárták a televíziós adásból”. Ezután megkérdezte, megbánta-e Zelenszkij, hogy nyugtatgatta az ukránokat, lekicsinyelte a fenyegetést a teljes körű orosz invázió előtt, és felelősnek tartja-e magát ezért. Majd azt kérdezte, milyen büntetés vár Ivan Bakanovra, az SZBU volt vezetőjére, az elnök „gyermekkori barátjára”, és hogy jelenleg Ukrajnában tartózkodik-e.

Zelenszkij válaszában érezhetően hivatali elődjéhez is intézte szavait.

„Fontos, hogy nem veszítettük el az államot. Igen, ez Ukrajna népének, a fegyveres erőknek köszönhető, valószínűleg egy kicsit nekem is, bármilyen kellemetlen is hallani ezt önnek. Sokan gondolják így...

Nem vagyok hős, de biztos tettem valamit... NATO-fegyvereink vannak és harcolunk, nem pedig hazaáruló szerződéseket, minszki egyezményeket stb. írunk alá (utalás az előző elnök idején a Donbászról aláírt megállapodásra – a szerk.) […]

Nyerni fogunk, még a jelenlegi elnök mellett is, de azzal, aki volt, nem nyertünk...

És nagyon jó, hogy az ilyen-olyan vádaktól függetlenül én, Ukrajna elnöke megsemmisítettem az orosz jelenlétet az ukrán parlamentben, megsemmisítettem az orosz tévécsatornákat Ukrajnában, megsemmisítettem az oli­garchákat. Elnézést, egyikük az ön csatornájának tulajdonosa” – mondta az államfő az UP szerint.

(hk/eurointegration.com.ua/bbc.com/pravda.com.ua)