Az Európai Parlament az Ukrajnának nyújtott katonai segítség növelésére szólított fel

2023. február 22., 11:28 , 1147. szám

Az Európai Parlament felszólította Ukrajna nyugati partnereit, hogy „komolyan fontolják meg vadászgépek, helikopterek és a megfelelő rakétarendszerek Ukrajnába szállításának lehetőségét, valamint a lőszerszállítások jelentős növelését” – áll az Európai Parlament (EP) február 16-án elfogadott Az orosz invázió és az Ukrajna elleni agressziós háború évfordulója című határozatában, amelyet a DW ismertet.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy az EU tagállamainak jelentősen növelniük kell a Kijevnek nyújtott katonai segélyt, és fel kell gyorsítaniuk az átadását annak érdekében, hogy Ukrajna ne csak megvédhesse magát az orosz hadsereg támadásaival szemben, hanem helyreállítsa a teljes ellenőrzést az Oroszország által ideiglenesen megszállt területei felett. A határozatot 444 képviselő támogatta, 26-an nemmel szavaztak, 37-en tartózkodtak.

Biztosítani kivétel nélkül minden fegyvertípust

Az EP-képviselők felszólították az EU-t, az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Kanadát, hogy „gyorsan teljesítsék ígéretüket, miszerint Ukrajnát modern harckocsikkal látják el”, és hangsúlyozták a szövetségesek közötti szoros koordináció fenntartásának fontosságát az ukrán hatóságok kéréseinek gyors feldolgozása érdekében „a nehézfegyverekkel és fejlett légvédelmi rendszerekkel kapcsolatban”.

Ukrajna fő célja a győzelem az Oroszország elleni háborúban, vagyis az ukrán hadsereg azon képessége, hogy kiszorítsa az orosz erőket a nemzetközileg elismert ukrán területről – áll a határozatban.

„Ezt a célt csak úgy lehet elérni, ha kivétel nélkül mindenféle fegyvert szállítunk Ukrajnának állandó, stabil és folyamatosan növekvő mennyiségben” – adtak hangot meggyőződésüknek a képviselők.

Legalább ekkora figyelmet kell fordítaniuk az EU irányító testületeinek az Oroszországgal és Fehéroroszországgal szembeni szankciópolitikára, amelyet rendszeresen felül kell vizsgálni és meg kell erősíteni – áll a dokumentumban. Az Európai Parlament felszólította az Európai Tanácsot, hogy február végéig fogadja el a már bejelentett tizedik szankciócsomagot, és „jelentősen bővítse ki” a korlátozó intézkedések körét, betiltva egyebek mellett az orosz fosszilis tüzelőanyagok, az urán és a gyémánt importját, valamint szankciókat vezetve be „minden olyan személy ellen, aki kapcsolatban áll az úgynevezett Wagner-csoporttal és más, Oroszország által finanszírozott fegyveres csoportokkal”.

Ukrajna EU-tagsága geo­stratégiai befektetés

Vlagyimir Putyin orosz elnököt, más orosz vezetőket és belorusz szövetségeseiket, „akik megtervezték és kiadták a megfelelő utasításokat ennek az Ukrajna elleni agresszív háborúnak a megindítására, felelősségre kell vonni az általuk elkövetett agresszió bűncselekményéért” – olvasható az állásfoglalásban. Ezzel kapcsolatban az EP ismételten felhívást intézett az Európai Bizottsághoz és az EU tagállamaihoz, hogy működjenek együtt Ukrajnával egy nemzetközi különleges törvényszék létrehozásában, amelynek célja „az Oroszország és szövetségesei által Ukrajna ellen elkövetett agressziós bűncselekmény üldözése”.

Az Oroszország által Ukrajna ellen indított agressziós háború „alapvetően megváltoztatta Európa geopolitikai helyzetét”, és ezek az új körülmények „merész és átfogó politikai, biztonsági és pénzügyi döntéseket igényelnek az EU-tól”. A képviselők szerint ilyen döntéssé válhatna az európai intézmények azon elhatározása, hogy már idén megkezdjék a tárgyalásokat Ukrajna uniós csatlakozásáról.

„Ukrajna EU-tagsága geo­stratégiai befektetés az egyesült és erős Európába, és a vezető szerep, az elszántság és az előrelátás megnyilvánulásának tekintendő” – írják.

A liberálisok csoportjához tartozó litván képviselő, Petras Auštrevičius kérésére szóbeli módosítást eszközöltek az állásfoglalás szövegében, amely felszólítást tartalmaz az EU vezető testületeihez és a tagállamok kormányaihoz, hogy folytassák intézkedések foganatosítását az Oroszországi Föderáció további elszigetelésére, különös tekintettel a nemzetközi szervezetekben és azok irányító testületeiben, például az ENSZ Biztonsági Tanácsában való tagságára.

(zzz/dw.com)