Kijevbe látogatott az amerikai elnök

2023. február 21., 16:16 , 1147. szám

Hétfőn előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke.

Sajtóbeszámolók szerint a látogatást hosszas előkészítés előzte meg. Biden csak múlt pénteken döntött véglegesen a kijevi útról, miután az Ovális Irodában megbeszélést tartottak nemzetbiztonsági csapatának vezető tagjaival – írja a Jevropejszka Pravda a The Guardianre hivatkozva.

Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Biden kijevi látogatása „korunkban példátlan volt”, mert amerikai elnök először járt „egy háborúzó ország fővárosában, ahol az amerikai hadsereg nem ellenőrzi a kritikus infrastruktúrát” – idézi a tanácsadót a brit kiadvány.

Az AP információi szerint amerikai tisztviselők felvették a kapcsolatot az oroszokkal Joe Biden kijevi látogatása előtt, hogy megbizonyosodjanak arról, nincs olyan körülmény, amely közvetlen konfliktushoz vezethet a két atomhatalom között. A The New York Times úgy értesült, az amerikai elnök vonaton tette meg az utat a lengyel határtól Kijevig.

Joe Biden kijevi látogatása apropóján bejelentette az Egyesült Államok újabb katonai segélycsomagját és további szankciók bevezetését helyezte kilátásba Oroszország agressziója miatt. Nyilatkozatát a Fehér Ház hétfőn, közvetlenül az ukrajnai látogatás hivatalos megerősítése után tette közzé.

„Miközben a világ Oroszország Ukrajna elleni barbár inváziójának első évfordulójára készül, ma Kijevben vagyok, hogy találkozzam Zelenszkij elnökkel, és megerősítsem megingathatatlan támogatásunkat, ami Ukrajna demokráciáját, szuverenitását és területi integritását illeti” – jelentette ki Biden.

Az amerikai elnök közölte, hogy látogatása során Ukrajna további támogatásáról tárgyalt.

„Bejelentem a kritikusan szükséges fegyverek újabb szállítmányát, többek között tüzérségi lőszert, a páncélozott járművek leküzdésére szolgáló rendszereket és radarrendszereket, amelyek segítenek megvédeni az ukránokat a légicsapásoktól. Később, még ugyanezen a héten további szankciókat fogunk bejelenteni a szankciókat megkerülő, illetve az orosz hadigépezetet támogató elitekkel és vállalatokkal szemben” – közölte az amerikai elnök.

A CNN értesülései szerint egy körülbelül 500 millió dolláros segélycsomag előkészítéséről lehet szó.

A kijevi tárgyalást követően Zelenszkij történelminek nevezte Biden látogatását országába, amelyben háború dúl.

„Ez egy olyan beszélgetés, amely valóban közelebb hozza közös győzelmünket ebben a háborúban – jelentette ki az ukrán elnök a megbeszélést értékelve. – Megtehetjük és meg is kell tennünk, hogy 2023 a győzelem évévé váljon.”

Győzelmen az államfő Ukrajna egész területének az orosz csapatoktól és a megszállástól való „megtisztítását” értette, „szilárd biztonsági garanciákkal”.

Volodimir Zelenszkij megköszönte az Egyesült Államoknak, hogy hozzájárultak Abrams-harckocsik, Patriot légvédelmi rendszerek és egyéb fegyverek biztosításához. De hozzátette, Ukrajnának többre van szüksége.

„Megvitattuk a nagy hatótávolságú fegyvereknek és azoknak a még Ukrajnának szállítható fegyvereknek a kérdését is, amelyek eddig nem voltak” – tette hozzá Zelenszkij.

Joe Biden beszéde a BBC News Ukrajina beszámolója szerint összességében igen meleg és személyes hangvételű volt. Emlékeztetett, hogy alelnöki minőségében sokszor járt Kijevben. „Be kell vallanom, hogy Kijev meghódította a szívemet” – mondta.

Kifejezte csodálatát az ukránok bátorsága és segítőkészsége iránt, és megosztotta emlékeit a háború első napjairól.

„Akkor azt mondták, hogy talán hamarosan eljön Ukrajna vége, de eltelt egy év, és Kijev áll, Ukrajna áll. És a demokrácia is szilárdan áll. És Amerika önök mellett áll, és az egész világ segít önöknek” – fogalmazott Biden.

„Ez a legnagyobb szárazföldi háború Európában háromnegyed évszázada, és önök győzelemre állnak. Az ellenkező vélemények vagy előrejelzések ellenére győzelemre állnak” – hangsúlyozta az amerikai elnök.

„Ön és egész Ukrajna nap mint nap emlékeztetik a világot, mit jelent a lélekjelenlét és a bátorság, és ez igazán lenyűgöző. Emlékeztetnek minket, hogy a szabadságnak nincs ára, felbecsülhetetlen, érdemes küzdeni érte, ameddig kell. És mi addig önökkel maradunk” – mondta befejezésül Joe Biden.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó a kijevi megbeszélés részleteibe is betekintést engedett.

„Szó esett a következő hónapokról a harctér szemszögéből, arról, hogy mire van szüksége Ukrajnának, milyen lehetőségek vannak a siker eléréséhez a harctéren. Szó esett Ukrajna energetikai, infrastrukturális, gazdasági támogatási, humanitárius szükségleteiről, valamint az ügy politikai oldaláról, különös tekintettel az ENSZ Közgyűlésének Ukrajnával kapcsolatos soron következő ülésére, valamint az ukrán békeképletre és Ukrajna azon erőfeszítéseire, amelyek célja, hogy nemzetközi támogatást szerezzen az igazságos, stabil és tartós békéhez, amely az ENSZ Alapokmányának elveire épül, melyek közül a legfontosabbak a szuverenitás és a területi integritás” – közölte Sullivan.

Arra a kérdésre, hogy Biden és Zelenszkij beszéltek-e konkrét fegyverrendszerekről, köztük F–16-os vadászrepülőgépekről, amelyeket esetleg szintén biztosítani lehetne Ukrajna számára, Sullivan homályos választ adott.

„Úgy gondolom, hogy mindkét elnök kifejtette véleményét egy sor különböző lehetőségről, amelyekről a közelmúltban és több hónapja is szó esett a sajtóban. És itt be is fejezném” – fogalmazott.

Joe Biden Kijevből visszautazott Lengyelországba, hogy találkozzék Andrzej Duda lengyel elnökkel és több, a NATO keleti szárnyához tartozó ország vezetőjével.

(hk/eurointegration.com.ua/bbc.com/nytimes.com/cnn.com)