Több mint 200 bölénykoponyát és -csontot próbált illegálisan külföldre szállítani egy férfi

2023. február 18., 19:07

Az ukrán‒szlovák határon lévő Uzshorod–Vyšné Nemecké ellenőrzőponton a kárpátaljai vámosok február 17-én szabálysértéseket dokumentáltak, és paleontológiai állatmintákat foglaltak le egy ukrán férfitől, amelyeket más áruk leple alatt akart exportálni.

A kisbusz sofőrje a határátlépés során átadta a vámosoknak a „kulturális, természeti, történelmi értékkel nem rendelkező gyűjtemény” szállításához szükséges fuvarokmányokat, köztük a fajmintákhoz nem tartozó állatok őslénytani mintái (csontjai), amelyek kereskedelmét a veszélyeztetett vadon élő állatfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény szabályozza: 33 db bölénykoponya, 195 db bölénycsont. A dokumentumcsomaghoz szakértői véleményeket is csatoltak. Az elemző-ellenőrző intézkedések során azonban az vámosok eltérést fedeztek fel a dokumentumokban. A vállalkozó a fent említett árukat jogalap nélkül kívánta Ukrajnán kívülre exportálni. A rendelkezésre bocsátott szakértői vélemény szerint tavaly év végén már kiszállította ugyanezeket a bölénymaradványokat.

A fővárosi vállalkozóval szemben a valótlan iratok vámszervhez történő benyújtását követően vámszabálysértési jegyzőkönyv készült. A cselekmény szankciói közé tartozik az áruérték 100%-ának megfelelő pénzbírság kiszabása és az áru elkobzása. Az állatok őslénytani mintáit, összesen 228 darabot lefoglalták. Ezek végső értékét szakértő határozza meg. Ezen túlmenően e minták kulturális értékekhez való tartozását is vizsgálják.

(Facebook/RV)