Farsangi foglalkozás a Nagyberegi Tájházban

2023. február 17., 18:27 , 1147. szám

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet évek óta érdekesebbnél érdekesebb programokat szervez a Nagyberegi Tájházban. Ahogy azt az előző években megszokhattuk, idén is farsangi foglalkozással indították a Nagyberegi Tájház programsorozatát február 15-én.

A farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig, tehát a nagyböjt kezdetéig tartó időszakot foglalja magába. A hozzá fűződő szokások országonként és népenként eltérőek, azonban közös bennük, hogy megjelenési formájukban ezek tél végi álarcos, maszkos, jelmezes ünnepi események.

A szervezők a program alkalmával busómaszkok készítésével, szalagos fánkok sütésével és farsangi táncházzal várták a gyerekeket. Ezúttal a Beregszászi Horváth Anna Gimnázium növendékeit avatták be a farsangi foglalkozások rejtelmeibe.

„A farsang különös időszaka az évnek, amely a jókedvről, a mulatozásról, az evés-ivásról szól, és a vidámságé a főszerep. Ezt próbáljuk éreztetni a gyerekekkel napjainkban is” – fogalmazott Gál Adél, a Nagyberegi Tájház programfelelőse.

Egy-egy maszk elkészítési folyamat több fázisból áll. Hogy nagyjából hogyan néz ki egy busómaszk, láthatták a gyerekek, hiszen a szervezők készítettek néhány mintát. Viszont a gyerekek alkotókészségét dicséri, hogy az elkészült maszkok mérete, színe és díszítése még véletlenül sem egyezett. Nem csoda, hiszen a beregszászi hatos számú iskolában készültek a foglalkozásra.

„A gyerekek már nagyon várták ezt az alkalmat, hiszen nagyon szeretik azokat a foglalkozásokat, amelyek az oktatási folyamattól kissé eltérőek, rendhagyók” – tudhattuk meg Fancsik Évától, a Beregszászi Horváth Anna Gimnázium pedagógusától.

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet rendszeresen szervez iskolásoknak különböző ünnepekhez kapcsolódó kézműves-foglalkozásokat a Nagyberegi Tájházban. A foglalkozások alkalmával pedig Piroska néni, a tájház szakácsa rendszerint valamilyen finomságot készít számukra, hiszen az alkotás közben bizony megéheznek a gyerekek. Ez alkalommal szalagos fánkot sütött a tájház sparheltjén. Amíg a konyhában sült a fánk, addig a gyerekek lázasan készítették a busómaszkokat. A tájház munkatársainak és a kísérő tanárok segítségével a szorgos kis kezek alól sokszínű, egyedi darabok kerültek ki.

Mivel a farsang a vigasságok időszaka, a foglalkozás részeként táncház is várt a résztvevőkre. A néptáncokból a Kokas Banda tartott bemutatót, majd a gyerekekkel is gyakorolták a lépéseket. Az alkalom végére igazi farsangi mulatság kerekedett. Az elfáradt farsangolók Piroska néni szalagos fánkjaiból meríthettek erőt.       

TV21 Ungvár/K. K.