2022-ben több mint 100 000 látogatót fogadott a skanzen Ungváron

2023. február 12., 11:35

Ezt Vaszil Kocan, a Kárpátaljai Megyei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatója jelentette be az intézmény elmúlt évi eredményeinek, illetve a  fejlesztési tervenek megvitatása során.

Beszámolt arról is, hogy 2022-ben több mint 500 kirándulást bonyolítottak le, és 167 pár házasodott össze a múzeumfaluban. Egy ilyen szolgáltatás ára 2 500 hrivnya.

Jelenleg 51 fő dolgozik a múzeumban. Köztük adminisztratív személyzet, 4 tudományos osztály, múzeumi felügyelők stb. A múzeumhoz tartozik még az ungvári járásbeli Drugetházán (Zaricsevo) található Lemkó tanyaház-múzeum.

Vaszil Kocan szerint a skanzen egész Ukrajnában és külföldön is ismert. Munkatársai több mint 20 tudományos publikációt jelentettek meg tekintélyes kiadványokban. 2022-ben is 2 saját kiadásuk volt. Az egyik az ikongyűjteményről szólt. Évente hagyományos kiállításokat is tartanak itt: Húsvéti tojások világa, Egy baba ihlette, stb.

Március 20-tól július végéig ingyenesen fogadta a látogatókat az intézmény. Alkalmazottai számos jótékonysági rendezvényt tartottak.

A múzeum költségvetése 2022-ben 8,4 millió hrivnya volt, melynek nagy részét bérekre, rezsire és a biztonságra, árukra és szolgáltatásokra, kiküldetésekre, valamint restaurálási anyagokra fordították. Az intézmény ugyanakkor 1 millió 270 ezer hrivnyát keresett.

Emellett a HUSKROUA-program (Magyarország‒Szlovákia‒Románia‒Ukrajna) keretében 1 millió 185 ezer hrivnyát vontak be a múzeumi alap berendezéseire. A múzeum emellett 430 000 hrivnyát kapott a konfliktusos övezetekben található örökségvédelmi pénzügyi támogatási alaptól a kerámiacsoport kiállításainak megőrzését szolgáló berendezésekre – számol be a Kárpátaljai Megyei Tanács sajtószolgálata.

(0312.ua/RV)