Kárpátaljai katonák családtagjainak szervezett kirándulást a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye

2023. február 10., 08:13 , 1146. szám

Lelki programmal egybekötött, többnapos bécsi kirándulást szervezett a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye „Caritas” Jótékonysági Alapítványa (JA) az Ukrajna védelme során életüket vesztett kárpátaljai katonák családtagjai számára.

A kiránduláson a harcokban elesett kárpátaljai katonák szülei, feleségei és gyermekei vettek részt. Az ötnapos program során Bécs mellett Budapesten és Badenben is eltöltöttek némi időt, és a résztvevők Bécsben felkeresték a helyi termálfürdőket is.

Míg korábban egy-egy ilyen utazáson 20–30 fő vett részt, addig most 52-en utazhattak el Bécsbe. A szervezésbe és a költségek fedezésébe ukrajnai és osztrák támogatók is bekapcsolódtak.

„Az utazás célja az volt, hogy segítsünk a családoknak kizökkenni a hozzátartozójuk elvesztéséből fakadó gyász nyomasztó súlya alól, valamint hogy pozitív élményeket nyújtsunk számukra” – fogalmazott a „Caritas” JA munkatársa.

A szervezők a kirándulás során nagy figyelmet fordítottak a testi-lelki kikapcsolódásra és feltöltődésre, az Istennel töltött időre. Éppen ezért a program részeként a résztvevők a szórakoztató és kikapcsolódást szolgáló programok mellett naponta részt vehettek szentmiséken is.

Az ötnapos program egyik kulcsfontosságú találkozója Christoph Schönborn bécsi érsekkel és bíborossal történt meg, aki fogadta és meghallgatta a gyászoló családtagokat.

A résztvevők a program kapcsán úgy fogalmaztak: „Az ilyen kirándulások lehetővé teszik, hogy erőt merítsünk az élethez.”

„A kirándulás különösen a gyerekek számára volt hihetetlenül fontos, hiszen ha kis időre is, de elfelejthették a légiriadókat, az óvóhelyeket és az áramszüneteket” – számoltak be a résztvevők.

A Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye jótékonysági szervezete a továbbiakban is fog szervezni hasonló programokat azoknak, akik szeretteik elvesztésének fájdalmait hordozzák, annak érdekében, hogy pihenhessenek és lelkiekben feltöltődjenek.

TV21 Ungvár/K. K.